Свързани новини

23.05.2012 17:46

Академия Аскеер връчва наградите си за театрално изкуство

Видян 2224 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Академия "Аскеер" връчва днес за двадесет и втори път наградите си за театрално изкуство като събитието е в Театър "Българска армия". Спектакловите категории на "Аскеер 2012" включват представления и техните създатели с осъществена премиера в периода от 15 април 2011 г. до 10 април 2012 г. Обект на внимание от страна на журито бяха близо 100 представления.
В отделните категории на наградата "Аскеер" предложенията надхвърлиха 15, което е белег на все по-висока конкуренция. В листата за номинациите присъстваха творци от 7 извънстолични театри и 4 независими продуциращи проекта.
Общо 108 бяха предложенията за номиниране в десетте спектаклови категории. В номинациите (включително за драматургия) влязоха общо 61 представления, като само в 10-те спектаклови категории извънстоличните театри са представени от 9 представления. Обект на внимание от страна на журитата са били 9 независимите проекта.


Номинираните са...



ВОДЕЩА МЪЖКА РОЛЯ:



Владимир Пенев за ролите на Джон, Бари, Боби и Тоби в "Дуети" от Питър Куилтър, постановка Владимир Люцканов, Театър 199 "Валентин Стойчев" и за ролята на Депутатът в
"Златните мостове и Секвоя" от Константин Илиев, постановка Бина Харалампиева, Малък градски театър "Зад канала"
Камен Донев за ролята на Семьон Семьонович Подсекалников в "Животът е прекрасен" по произведения на Николай Ердман, постановка Александър Морфов, Народен театър "Иван Вазов"
Малин Кръстев за ролята на Англичанинът в "Завръщане във Витенберг" от Георги Тенев и Иван Добчев, постановка Иван Добчев, Театрална работилница "Сфумато"



ВОДЕЩА ЖЕНСКА РОЛЯ:



Албена Чобанова за ролята на Алис в "Бягство от Москва" от Уилям Никълсън, постановка Петър Пейков, Драматичен театър "Никола Вапцаров" – Благоевград
Мая Новоселска за ролята й в моноспектакъла "Едно малко радио" от Мая Новоселска, Стефан Москов и Борислав Стоилов, постановка Стефан Москов, Държавен сатиричен театър "Алеко Константинов"
Светлана Янчева за ролята на Серафима Илинична, тъща в "Животът е прекрасен" по произведения на Николай Ердман, постановка Александър Морфов, Народен театър "Иван Вазов"



ИЗГРЯВАЩА ЗВЕЗДА:



Весела Бабинова за ролята на Коля Лебедушкин, военнослужещ първа година в "Нощна пеперуда" от Пьотър Гладилин, постановка Явор Гърдев, Народен театър "Иван Вазов"
Веселина Конакчийска за ролята на Нора в "Куклен дом" от Хенрик Ибсен, постановка Крис Шарков, Драматичен театър "Н. О. Масалитинов" – Пловдив
Иван Юруков за ролята на Зилов в "Лов на диви патици" от Александър Вампилов, постановка Юрий Бутусов, Народен театър "Иван Вазов"



ПОДДЪРЖАЩА МЪЖКА РОЛЯ:



Леонид Йовчев за ролята на Мервин в "Ръкомахане в Спокан" от Мартин Макдона, постановка Явор Гърдев, Народен театър "Иван Вазов"
Сава Георгиев за ролята на Еугениуш в "Танго" от Славомир Мрожек, постановка Николай Поляков, Драматично-куклен театър – Враца
Стефан Мавродиев за ролите на Баща, № 3 и Дънкан в "Любов и пари" от Денис Кели, постановка Петър Кауков, Младежки театър "Николай Бинев"



ПОДДЪРЖАЩА ЖЕНСКА РОЛЯ:



Анастасия Лютова за ролята на Лейди Милфорд, метреса на княза в "Коварство и любов" от Фридрих Шилер, постановка Стайко Мурджев, Театър "София"
Мария Каварджикова за ролята на Стефка, съпруга на Венко в "Работно време" от Камен Донев, постановка Камен Донев, Народен театър "Иван Вазов"
Теодора Духовникова за ролята на Мерилин в "Ръкомахане в Спокан" от Мартин Макдона, постановка Явор Гърдев, Народен театър "Иван Вазов"



СЦЕНОГРАФИЯ:



Даниела Ляхова за "Рицар на Светия Дух" от Боян Папазов, постановка Маргарита Младенова, Народен театър "Иван Вазов" и за "Завръщане във Витенберг" от Георги Тенев и Иван Добчев, постановка Иван Добчев, Театрална работилница "Сфумато"
Огняна Серафимова за "Куклен дом" от Хенрик Ибсен, постановка Крис Шарков, Драматичен театър "Н. О. Масалитинов" – Пловдив
Рин Ямамура за "В Тоскана" от Серджи Белбел, постановка Ида Даниел, Народен театър "Иван Вазов"



КОСТЮМОГРАФИЯ:



Даниела Ляхова за "Нощна пеперуда" от Пьотър Гладилин, постановка Явор Гърдев, Народен театър "Иван Вазов" и за "Завръщане във Витенберг" от Георги Тенев и Иван Добчев, постановка Иван Добчев, Театрална работилница "Сфумато"
Петър Митев за "Когато гръм удари" от Пейо Кр. Яворов, постановка Стайко Мурджев, Драматичен театър "Н. О. Масалитинов" – Пловдив
Свила Величкова за "McBeth" по Уилям Шекспир, постановка Стефан Москов, Младежки театър "Николай Бинев"



ТЕАТРАЛНА МУЗИКА:



Асен Аврамов за "Рицар на Светия Дух" от Боян Папазов, постановка Маргарита Младенова, Народен театър "Иван Вазов" и за "Завръщане във Витенберг" от Георги Тенев и Иван Добчев, постановка Иван Добчев, Театрална работилница "Сфумато"
Калин Николов за "Ръкомахане в Спокан" от Мартин Макдона, постановка Явор Гърдев, Народен театър "Иван Вазов" и за "Нощна пеперуда" от Пьотър Гладилин, постановка Явор Гърдев, Народен театър "Иван Вазов"
Петя Диманова за "Когато гръм удари" от Пейо Кр. Яворов, постановка Стайко Мурджев, Драматичен театър "Н. О. Масалитинов" – Пловдив



РЕЖИСУРА:



Иван Добчев за "Завръщане във Витенберг" от Георги Тенев и Иван Добчев, Театрална работилница "Сфумато"
Маргарита Младенова за "Рицар на светия дух" от Боян Папазов, Народен театър "Иван Вазов"
Явор Гърдев за "Нощна пеперуда" от Пьотър Гладилин, Народен театър "Иван Вазов" и "Ръкомахане в Спокан" от Мартин Макдона, Народен театър "Иван Вазов"



НАЙ-ДОБРО ПРЕДСТАВЛЕНИЕ:



"Бягство от Москва" от Уилям Никълсън, постановка Петър Пейков, Драматичен театър "Никола Вапцаров" – Благоевград
"Нощна пеперуда" от Пьотър Гладилин, постановка Явор Гърдев, Народен театър "Иван Вазов"
"Рицар на Светия Дух" от Боян Папазов, постановка Маргарита Младенова, Народен театър "Иван Вазов".
Номинираните за наградата Аскеер 2012 за съвременна българска драматургия са "Ковачи" от Алек Попов, "Завръщане във Витенберг" от Георги Тенев и Иван Добчев и "Златните мостове и Секвоя" (театрален триптих) от Константин Илиев.
Традиционно връчването на наградите "Аскеер" е под почетния патронаж на министъра на културата Вежди Рашидов и на министъра на отбраната Аню Ангелов. Церемонията по награждаването ще се излъчи тази вечер директно по Българската национална телевизия. Галаспектакълът е поверен на Диана Добрева – режисьор, по сценарий на Ангел Еленков, музикална картина на Петя Диманова и сценограф Нина Пашова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

рак

Емоционален ден

Емоционален ден. От вас зависи дали ще позволите на