Свързани новини

03.05.2012 13:46

Легендарна картина продадена за 119,92 милиона долара

Видян 3571 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Аз треперя от страх. И чувам нескончаем вик, разнасящ се от природата", пише Мунк в бележките за оригинала на картината си "Викът", чиято версия се продаде на търг в аукционната къща Сотбис в Ню Йорк за рекордните близо 120 милиона долара, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Точната сума е 119,92 милиона долара. Така творбата става най-скъпо продадената на търг в света. Досега рекордьор беше творбата на Пабло Пикасо "Гол модел, зелени листа и бюст", продадена през 2010 г. от "Кристис" в Ню Йорк за 106,5 милиона долара. Седем души наддаваха, но само за 12 минути. Когато стана ясно за колко е продадена творбата, в залата избухнаха бурни аплодисменти. Не се съобщава името на купувача. Творбата, изтъргувана тази нощ, е пастелен вариант на прочутата картина от 1895 г., представляващ крещящ мъж, запушил уши с ръце на фона на кървавото небе на Осло. Тази версия беше единствената от общо четири, която все още беше собственост на частно лице. Между 1893 г. и 1910 г. експресионистът Мунк рисува четири версии на тази картина, превърнала се през годините в символ на универсалния ужас. Продадената тази нощ творба от 70-те години беше собственост на едно и също семейство, това на норвежкия бизнесмен Петер Олсен, чийто баща Томас е бил съсед, а после покровител и приятел на Мунк. Особеното на продадената тази нощ версия беше надпис с червени букви върху дървената рамка на картината. Това е поема, вдъхновила създаването на творбата. Другите три версии на "Викът" принадлежат на музея на Мунк в Осло (две) и на Националната галерия в Осло (една). Картината е обект на изследване на множество книги, филми, научни трудове. През годините изображението от нея се появи върху чаши, календари, тениски и други ежедневни предмети. Твърдеше се, че в търга за "Викът" ще наддават емирското семейство на Катар, руският милиардер Роман Абрамович и гръцкият корабен магнат Филип Ниархос.


Рекорд



В началото на февруари картината на Пол Сезан „Картоиграчи” бе продадена за рекордните 250 млн. долара. Новият й собственик стана кралското семейство на Катар. Платното на Сезан, принадлежало доскоро на гръцкия милиардер Георгу Ембирикос, стана най-скъпо продаденото произведение на изкуството. За картината наддаваха известните собственици на галерии Лари Гогосян и Уилям Аквавел, предложили за нея около 220 млн. долара.
По-рано рекордът е бил държан от картината на Джаксън Полък „Номер 5”, продадена за 140 млн. пред 2006 г.


В началото на февруари картината на Пол Сезан „Картоиграчи” бе продадена за рекордните 250 млн. долара. Новият й собственик стана кралското семейство на Катар. Платното на Сезан, принадлежало доскоро на гръцкия милиардер Георгу Ембирикос, стана най-скъпо продаденото произведение на изкуството. За картината наддаваха известните собственици на галерии Лари Гогосян и Уилям Аквавел, предложили за нея около 220 млн. долара. По-рано рекордът е бил държан от картината на Джаксън Полък „Номер 5”, продадена за 140 млн. пред 2006 г.

Топ 5



Картоиграчи на Пол Сезан, продадени за $250 млн. на Катар
No 5, 1948, на Джаксън Полак, продадена за $140 млн.
Жена ІІІ на Вилем де Кунинг, продадена за $137.5m
Портрет на Аделе Блох-Бауер I на Густав Климт, продадена за $135 млн.
Викът на Едвард Мунк, продадена за $120 млн.


Картоиграчи на Пол Сезан, продадени за $250 млн. на КатарNo 5, 1948, на Джаксън Полак, продадена за $140 млн.Жена ІІІ на Вилем де Кунинг, продадена за $137.5mПортрет на Аделе Блох-Бауер I на Густав Климт, продадена за $135 млн.Викът на Едвард Мунк, продадена за $120 млн.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови