Свързани новини

18.10.2010 14:30

Олигарсите също плачат

Видян 4956 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Преди броени дни акциите на Мостстрой - една от емблематичните фирми, контролирани от НАЙ-БОГАТИЯ българин Васил Божков достигнаха най-ниската си точка – 200 пъти (!!!) по-ниска цена от пика през 1997 г. Това повлече надолу на борсата и друг от колосите на неговата империя – холдинг Пътища.


В последвалите съобщения се разбра, че новината не е изненада за мнозина, тъй като още през пролетта се е разбрало, че фирмата не е погасила падеж по заем за 6 млн. евро към ОББ. Което оправда слуховете, които се носеха из бизнессредите още от края на миналата година, че при пътностроителните фирми на Божков има проблеми.


Главният е създаден от държавата. Защото месеци наред, на практика около година, тя не плащаше заработени пари на дружествата, контролирани от най-богатия българин, както и на останалите в строителството, ако се вярва на лидерите в бизнеса.


Пак според тях общата сметка, дължима от държавата към фирмите на Божков била 9-цифрена, като някои цитират конкретно число – 170 милиона.


Тези дни регионалният министър Плевнелиев твърди, че сумите били изплатени, след като дружествата се съгласили на поисканата от правителството редукция от 7-10%  – нещо, което той обещаваше от миналата есен и може да е станало. Ама след дъжд качулка.


С многомилионния спор се обясняваха и изявленията на Васил Божков, предизвикани в края на ноември 2009 г. Той бе първият човек, дръзнал да каже, че Дянков не води правилна финансова политика. И се оказа прав – най-голямата грешка на правителството беше стъпката на Дянков да спре потока на парите в икономиката за разлика от колегите си в цяла Европа, които насърчаваха бизнеса и потреблението на хората.


Конкретният повод за изригването беше търгът за винетките, до който по неясни причини не бе допуснат консорциумът на фирмите на Васил Божков и Валентин Златев. Състезанието за оборот от около 200 млн. лева годишно до 2013 г. бе спечелено от обединението на СИБанк на КВС и Цветелина Бориславова и ВИП секюрити – фирма, прочула се като охрана на първите издания на Биг Брадър.


"Под натиска на един неуравновесен финансов министър и на един откровен лъжец и бащата на корупцията в България – Иван Костов, се осъществява геноцид върху българския бизнес. Това не е само върху хазарта, а върху целия бизнес в условията на криза се осъществява геноцид”, каза пред PRO.BG един от най-известните бизнесмени у нас Васил Божков. Той прогнозира, че не само няма да има увеличение, но ще се съкратят и приходите в бюджета, и работните места. Близо година по-късно прогнозата му е факт. Приходите от хазарт и данъците върху тях падат около 20%, показа статистика, публикувана преди дни от в. Пари.


Над 20 000 души загубиха работата си само в хазарта заради вдигането на ставките в бранша. И това е най-важното, показва още безстрастният танц на числата.


Хиляди са и тези, които поради неплащането или забавянето на сметките на държавата в строителството изгубиха хляба на семействата си и във фирмите за пътно строителство.


Най-богатият българин нарече проекта за бюджет за 2010 “стъкмистика” и пак се оказа прав. Това бе първият бюджет от Виденовия през 1996 г. насам, който претърпя актуализация.


Васил Божков разкри и друга съществена подробност за легендата на Дянков. Той каза, че финансистът не е в Топ 100 на световните топикономисти, а само на тези, които са цитирани от сайта на университета в Кънектикът.


“Не знам кой е Васил Божков - нито съм го виждал, нито го знам. Имам щастието след 20 години отсъствие от България да не познавам подобен вид играчи. Не знаех, че е най-богатият българин, но щом е така и той се оплаква от нас, значи че работим добре”, заяви пред Тази сутрин по bTV вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков дни по-късно. Той подчерта, че когато се накърнят интересите на големите богаташи, това е добре за средния българин.


“Аз съм сред първите 100 финансисти в света, съмнявам се споменатият бизнесмен да е сред първите 100 богаташи. Това означава, че аз съм по-добър в работата си от него”, коментира Дянков. “Парите които ще влязат в бюджета от хазарта, ще отидат за здравеопазване и социални дейности”, подчерта министърът. “Това са 70 милиона, от които 60 ще се насочат към онкоболните, а 10 за купуване на уреди за хемодиализа”.


Времето показа какъв е резултатът от спора. Сметката обаче бе платена от българската борса и бедните работници, за които вече споменахме, а това трудно минава за справедливо.


Повече дължи най-заможната жена в страната. Задълженията, заради които фалира Мостстрой според годишния отчет на дружеството, публикуван от Капитал са 22 575 000 лв. по кредити и лизинги и още 13 милиона към доставчици. Или общо 35 милиона.


Повече са парите, които само една от вино-фирмите на Петя Славова има да дава на една българска банка, която не е нейната. Според цялата документация, притежавана от Супер 19’ за финансовото състояние към 31 август тази година за цялата й империя сумата на минуса е мани – мани!


По тази причина красавицата Петя също не може да се похвали с мир и спокойствие. Преди броени дни тя сбъдна прогнозата на Bulgaria-news и Супер 19’ и назначи за шеф на холдинга си Феста бившият министър от Тройната коалиция Меги Тачева.


Властта пък ударно изтегли десетки милиони от държавните сметки в банката на Славова. Тя и сама не го крие. Засега й остават връзките с кметове, сметките на чиито общини балансират нещата.


Едновременно с това обаче за най-богатата българка дойдоха и съдебните битки с основателя на банката Цветан Начев, който удържа победа в доказването на правотата си.


Не стига това, ами вестник Галерия писа за подозрително “изпаряване” на милиони от банкови сметки.


На всичкото отгоре общинските съветници в Несебър не дават мира на Славова заради една брадата история за милиони в апетитния град. Преди повече от 5 години тогавашният кмет прави скандален конкурс за изграждане на делфинариум в Стария град. Той много добре знае, че нито ЮНЕСКО, нито институтът по паметниците на културата ще допуснат това. Но прави условия, че иска домът на делфина да бъде построен като желаещите трябва да имат делфинариум и луксозен хотел в Несебър. Понеже единствен собственик на делфинариум у нас е Славова, която по случаност има и необходимия хотел, сякаш още в условията на конкурса е записано кой го печели.


След като обществеността и съответните органи пропищяват за кощунството към стария град, Славова иска да бъде обезщетена с имот. Единственият останал, пак по случайност, е съседен на нейния хотел.


Последната й воля от август обаче е да не получава имот, а парите по сделката, които така или иначе би следвало да си стоят по сметка на общината. В нейната банка. Става въпрос за около 5 милиона лева и лихви за към 3 милиона по нейни сметки, направени пред Супер 19’ лятото.


Бойкотът на властта и банкерите към сватбата на щерката на Петя Славова показа един незавиден рейтинг, където трябва. А последвалото пиар фиаско и задълбаването  в медийни войни наистина е достойно за трагикомедия.


Сред олигарсите, които не се появиха на сватбата беше семейство Барбукови. То е сред емблемите на класата на заможните у нас. Строителният предприемач Барбуков, говори се, имал търкания с най-богатата българка. По финансови въпроси, както може да се очаква. Навлизането на бизнесдамата с невероятно широк обсег на действие в неговия бранш явно не е станало по най-блестящия начин, предполагат техни близки.


Едрият бизнесмен вече преживя един трус. И се наложи да обедини бизнеса си с живия тогава Иван Зографски, който още е  легенда в строителството в Германия, Испания и България. Това стана в края на 80-те години на миналия век. Навлизането на съпругата му Весела в мениджмънта на семейната фирма и тоталният бум на инвестициите в строителството въздигнаха отново Барбуците до върха. Сривът от миналата година обаче остави дори най-амбициозния им проект, претенциозно наречен Резиденция Анастасия, недовършен, заедно с още доста ненаселени жилища. Говори се, че напоследък фамилията се била ориентирала към живот в тиха и кротка Виена, която е само на час път със самолет от шумна и тресяща се София.


Близки другари на Барбукови по светскост и по съдба са олигарсите Баневи. Миналата седмица се разбра, че частен съдия изпълнител обяви за публична продан плувния комплекс Лебеда в Хасково, собственост на семейство Баневи! Това се е наложило по искане на столична фирма Пластон-21, към която семейството на олигарха е задлъжняло с огромна сума. Наддаването за обекта е започнало от 1 454 160 лева, но резултатът от търга е оспорен, информират юристи. Сега предстои по казуса да се произнесе Хасковският окръжен съд, писа в. ШОУ.


Както вече стана известно, през август тази година частният съдебен изпълнител от Бургас Тодор Мавродиев издаде обявление за продан на 34, 9 декара от къмпинг Каваците. И това е отново заради огромните непогасени задължения, които има империята АКБ Форес, добави Блиц.


Това лято Баневи са изкарали сезона на своя курорт Русалка, който пък бе нападнат от кмета на Каварна Цонко Цонев и от министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев. Не са могли да отидат на задължителните за родните олигарси яхти, лутащи се межу Сардиния и Сен Тропе. Като всяко лято.


Намали темпото и прочулия се с идеята си да литне в Космоса олигарх Красимир Дачев. Бизнесменът с куп заводи, който даже и не смята колите си, а ги мисли “между 30 и 40”, сред които от Ролс-Ройс надолу, месеци наред беше на ръба. Той си заложи имотите, за да спаси бизнеса. Стигна дотам, че да признае пред Труд, че заради кризата “живее като монах”.


Така се оказва, че повечето от Клуб Топ 10 в последната класация на Супер 19’ и списание СЛАВА на най-богатите българи вече не са толкова богати. Умножили са се само проблемите им. Но когато те кихнат, десетки хиляди работници са обречени на немотия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

телец

Емоционалното напрежение може да надделее днес

Емоционалното напрежение може да надделее днес,