Свързани новини

13.08.2010 16:29

Лъжите на д-р Емилова 3

Видян 65832 пъти | Коментари 10
Гласували 20 рейтинг: 2.9000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нашата полиция ни пази е МОТОТО в живота на д-р Емилова. Преди да бъде озарена от идеята за лечебния глад, тя работи в санаториума на МВР в тогавашния комплекс Дружба, днес Св. Св. Константин и Елена, край Варна. Сиреч е офицер в полицията, каквито се водят всички служители на “органите”, особено пък в онези времена.


Докато дежури, една от меверистките, отдъхващи край морето, й носи стар брой на вестник. В него е публикувана част от книгата на Лидия Ковачева, озаглавена Целебният глад.


Цели три дни титанично четене на елементарната булевардна литература трябват на д-р Емилова, за да се потопи в тайните на “лечебното гладуване”.


“От първата секунда аз повярвах, че написаното е истина и нещата стоят точно така", казва пред Капитал лекарката, която към онзи момент има 23 години стаж. Тя успява скоро след това и лично да се срещне със 78-годишната тогава проповедничка. Признава, че е използвала “връзките си в МВР” за целта.


Лидия Ковачева не е лекарка. Дори не е ясно има ли изобщо някакво образование, защото такова не й е необходимо като художничка.


Това обаче не пречи на лекарката Емилова, натрупала авторитет заради МВР-то зад гърба си, да прилага непроверените в науката методи. Очевидно, че докторката е наясно – напипала е златна жила и як бизнес за години напред. Защото в отчаяна страна като България няма по-добра търговия от тази с мъката на хората.


Не е случайно, че едно от разклоненията на МВР приютява в хотелите си спорната програма на д-р Емилова. Това е Мултигруп, закупила в зората на демокрацията Шведския хотел в Св.Св. Константин и Елена и няколко сателитни около него. Именно в най-близкия до Гранда – Лебед, настаняват “дебелариума” на Емилова.


Очевидно, че лично шефката на мултаджийската фирма Балкантурист – Недялка Сандалска, има личен интерес от завъждането на център за отслабване. Дамата, която последно нашумя, след като най-накрая бе разкрита принадлежността й към Държавна сигурност, отдавна се бори с излишните килограми.


Между другото, тя не е единственият кадър на ДС в ръководството на Мулти. Там всички са такива. А в службите, както е известно, няма бивши.


Дейността на Емилова по-късно се разпростира и в планинския хотел на групировката на убития милиардер Илия Павлов – зет на генерал от ДС. Това е Рила в Боровец, където също се прави дебелариум.


Истинският откривател на програмата за лечебно гладуване съвсем не е Лидия Ковачева, която д-р Емилова редовно споменава. Тя е взела наготово концепцията от Стойко Христов Илиев. Забравеният днес първопроходец е бил известен юрист. Бил е прокурор на Пловдив, а после и на Видин.


За разлика от Лидия Ковачева, която разпродаде труда му в книги – бестселъри, и от д-р Емилова, която го превърна в частен бизнес, откривателят никога не е използвал плода на своя ум и воля с комерсиална цел!


Ковачева е сред неговите ученички. Тя хитро се възползва от лошо за него стечение на обстоятелствата. Във времената на соца той не успява да убеди докторите в приложимостта на идеите си как гладът мое да бъде впрегнат в полза на организма. Той иска да проповядва учението си, но на това се противопоставя тогавашното светило проф. Шипковенски, разказват близки на Илиев. Предполага се, че лекарят желае да се пише съавтор на теорията. А той, за разлика от правника, знае как да се възползва от това, допълват познавалите пионира на гладуването.


Веднага след пламването на демокрацията обаче табутата падат и хитрушата Лидия Ковачева бърза да се възползва от пресметливостта си и отчаянието на своя учител.


Той е възмутен от начина, по който разбрала – недоразбрала неговата идея за лечебен глад, тя бърза да я издаде в книга, която подписва.


Ето един случай на гладуване по Емилова и Ковачева, разказан от колегите от агенция Блиц:


„Таня от Айтос е фелдшер. Била красива и интелигентна, твърдят познатите й. Един ден лудва по системата на нашумялата по онова време Лидия Ковачева за лечебния глад. Тя става настолна книга на семейството. Таня се втурва да цери гастрит и косопад. Майка й също се оплаква от разни болежки. Решават да се отърват от тях чрез отказ от храна.


Таня спира да ходи на работа. С майка й започват да живеят все по-отшелнически. Един ден нейни колежки я виждат да се разхожда рано сутринта. Отслабнала е невероятно, носи дрехите на братчето си, едва ходи.


Въпреки това тя отива в клиниката на д-р Емилова край Варна. Но вече е толкова изнемощяла, че едва крета. Превърнала се е в жив скелет. В морската столица остава 4 дни. Казва, че храната не й харесва и напуска. Накрая акостира при „гуруто” си Лидия Ковачева в София. Оплаква й се, че от всяка храна я боли стомахът. Цери се близо седмица, яде по 10 грама препечен хляб, дори пюре от картофи. Един ден заявява, че се прибира в Айтос и след 2 дни ще се върне отново. В родния си град Таня изпада в кома. Приета е в болница, където след два дни умира. При аутопсията лекарите се хващат за главата - всичките вътрешни органи на момичето са напълно атрофирали.


Подобно нещо съм виждал само във филмите за фашистките концлагери, казва лекуващият лекар Тома Томов - При глад организмът първо топи мазнините, после мускулите. Накрая започва срив на вътрешните органи, което е необтратимо”.


През цялото време Таня е в пълно съзнание. До последно вярва, че ще оцелее. С готовност сътрудничи на лекарите в усилията им да го излекуват. Хранят девойката със специални американски субстанции за недоносени бебета, по 40 г дневно, което прави една лъжичка. Вливат й разтвори и ензими, за да позакрепят организма й. Но тя е толкова слаба, че няма сили да диша...”


Това е историята на едно момиче, съсипано от “лечебния” глад и тази история, уви, далеч не е единствена!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 015 Никола 28.06.2020 15:08

    Мисля авторът доста лицемерно подвежда читателя. От една страна работите на Лидия Ковачева са псевдо наука, главно защото Ковачева няма нужното здравно образование. Но от друга страна изказаното от г-н Илиев е хипер истина макар,че той самия също няма здравно образование. Ако г-н Илиев е бил такъв краен хуманист то той едва ли е имал проблем някой да изкарва пари като разпостранява неговия труд. Най-малкото че тя е била негова ученичка в този метод на лечение. Бъдейки адвокат той навярно е имал пълното знание за възможността да осъди г-жа Ковачева но не го прави. Съответно цялата статия ми се струва безсмислена.

  • 014 Kmntr 18.05.2020 10:39

    В сайта на д-р Емилова съществува опцията за задаване на въпроси и получаване на отговори по интернет. Но когато изпратих въпрос и не ми отговориха, се обадих по телефона. Казаха ми да го задам отново или да си запиша час, след не знам колко време, и да отида на консултация за цена, доколкото си спомням, сто лв. Отговорих им, че съм на близо петстотин километра, а те ми казаха, че се записвали и хора от чужбина. Изпратих отново въпроса си, но все още нямам отговор - от миналата година.

  • 013 Echka14 27.04.2020 16:41

    Абсолютна глупост е статията.Аз лично съм била на лечебен глад -20дни заради кисти в гърдите.Направих си ехография преди да започна гладуването и след него и кистите се бяха стопили на половина.Отслабнах само с 5кг.,защото по-принцип не бях с наднормено тегло.Много е важно захранването след 20-я ден да се извърши правилно.Преди да започна гладуването бях обстойно прегледана и консултирана за съпътсващите ми заболявания.Трябва да ви кажа ,че имах хронично главоболие което след 1-та седмица изчезна.Като цяло се чувствах добре и през цялото време си ходех и на работа.Всеки трябва първо сам да си прецени общото си състояние и тогава да премине към това лечение.Но да караш на плодове само през деня ,а вечер да седнеш и да се натъпчеш е няма как да се постигне резултат.

  • 012 Anonimen 06.04.2020 16:21

    авторът на статията няма никакви човешки ценности

  • 011 Anonimen 1 31.03.2020 18:36

    Няма нищо вярно в статията по голяма глупост не бях чел . Много зле е човека който е измислил и писал тези глупости .

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.