Свързани новини

23.07.2010 14:39

Най-богатата българка иска 8 милиона от Несебър

Видян 9081 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Управителят на Феста Холдинг АД Петя Славова е заявила в писмо до Община Несебър, че се отказва от досегашните преговори за извънсъдебно споразумение с Общината за терена от 20 дка в Стария град, който закупи от предишния кмет Николай Трифонов, за да строи делфинариум, съобщиха от кметството.
Славова настоява за незабавно финализиране на договора за продажба, сключен през 2005 г. Според съобщението тя заплашва кмета Николай Димитров, че ако в 14-дневен срок не подпише сделката, той ще носи наказателна отговорност. Феста иска и около 3 млн. лв. от община Несебър за пропуснати ползи и лихви поради забавеното влизане във владение на имота. Кметът Николай Димитров е прекратил отпуската си и е свикал извънредна сесия на Общинския съвет заради казуса, съобщават от общината.
Спорната сделка, която заплашва статута на Несебър като град-паметник под егидата на ЮНЕСКО, бе обявена за разваляне от Общинския съвет още през 2007 г. Феста Холдинг обжалва това решение в съда и спечели делото на всички инстанции.
За да запази терена на полуострова от застрояване, общинската администрация в Несебър започна извънсъдебни преговори с предложение за замяна на 20 дка в Стария град с терен от 11 дка на стръмния скат в североизточната част на Новия Несебър. Сделката бе осуетена от групата общински съветници от партия ДЕЛА, защото щяла да ощети бюджета с милиони.
Община Несебър няма възможност да изплати милионите неустойка, искани от Славова, а и не желае да допусне застрояване в Стария град. Кметът предлага на съветниците да гласуват решение - с казуса да се заеме държавата в лицето на съответните институции, които да разследват дали със задна дата процедурата по продажбата на терена на Феста Холдинг АД не е била корупционна.
Ако предложението се подкрепи, Общината ще подаде сигнал до главния прокурор Борис Велчев за проверка на всички действия на лица и институции, довели до скандалната продажба на 1/5 от терена на Несебърския полуостров - утвърден за национално и световно богатство.
Петя Славова научи от Супер 19' за съобщението на общината. Реагира на някои от пасажите със смях, а други отрече. Тя няма намерение да преследва наказателно кмета.


Госпожо Славова, общината в Несебър бистри на извънредно заседание какво да прави със спорния имот за делфинариум, който не иска да Ви даде. Каква е Вашата позиция?
Има решение на ВАС по случая и то е ясно. Няма такива положения: днес си продал нещо, утре – не си. Има договор и той трябва да се изпълни. Около 5 милиона стоят по сметките на общината от години, по тях са натрупани и значителни лихви. Представяте ли си, ако си държах парите, които надлежно съм платила, на депозит колко много щях да съм спечелила. Освен това, вижте какво представлява този имот, който не ми се дава, въпреки договора с общината. Той е клоака. Такъв е и другият имот в Новия град, който щяха да ми предоставят като обезщетение от типа “кон за кокошка”. Боклукчийница. Дори не се коси. И не ми дават дори да го стопанисвам - да го приведа в нормален вид. Била съм заплаха!
Какъв изход виждате?
Могат да ми платят парите или могат да ми дадат имота. Пък ако решат, да ми забранят да правя на него делфинариум. Въпреки че ако попитате някой човек от туризма, той ще ви каже – липсват ни атракции. Когато завали, чудим се какво да правим с туристите. Решението е на общината, топката е в нейното поле.
Какво ще правите с имота?
Мога да правя всичко, което е позволено от закона. Ако реша, ще си опъна там палатка!
Кой стои зад атаката срещу Вас?
Може някой да е харесал имота в Стария или в Новия град. Иначе кое ги кара общинарите да не изпълняват договор, по който е получена значителна сума от града. За богата община като Несебър 8 милиона може да са малко. За мен в тази криза си е сериозна сума.
Още ли държите на Несебър, където построихте преди 7 години първия си хотел?
Честно казано, в момента Несебър вече не ме интересува. Сигурно съм много лоша като инвеститор. Казват, че съм била заплаха. Чудно е само какви чужди инвеститори чакаме, ако така се държим с хората, които се опитват да правят бизнес.
Името Ви вече беше замесено от жълтата преса в битките за Петрол. Как си го обяснявате?
Не играя там. Нямам общо с Петрол. От 2000г. нямам общо и с Митко Събев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп