13.05.2010 15:13

Връчиха на Емил Димитров посмъртно "Златен век"

Видян 1853 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министърът на културата Вежди Рашидов връчи наградата "Златен век“ на Емил Димитров, посмъртно, по случай празника 24 май и във връзка с това, че на 23 декември 2010 година певецът щеше да навърши 70 години, предаде БГНЕС.


Наградата се даде за принос в развитието на българската култура и за изключителен принос към българската музика. "Най-голямата награда на моя баща си остава любовта на публиката“, каза при получаването Емил Димитров – син, който е и председател на фондация "Емил Димитров“. "Емил остави голяма следа, която продължава да свети като комета“, каза още синът. Той съобщи, че фондацията е замислила много инициативи в подкрепа на качествената българска песен.
"Емил е триединен като композитор, певец и артист, и много смел като човек още по времето на тоталитаризма“, каза поетът Иля Велчев. Той припомни как песента "Ако си дал“ е била забранена от Държавна сигурност, а Емил Димитров е имал куража да я пее. Поетът разказа как е била създадена последната песен на Емил. "След много тежък удар, той ми се обади по телефона и каза: "Моля ти се, напиши нещо, с което да се върна към живота. Първото, което ми хрумна за Емил, беше "Господ каза да се върна, Дяволът не възрази“, спомня си Велчев. „После Мариета (съпругата на певеца – б.р.) ми разказа как Емил, след като чул първите строфи, куцукайки се отправил към пианото и написал изумителна мелодия. Много се надявам някой ден да намерим нотите на тази последна песен“, каза Велчев.
Орлин от група "Каффе“, Любо от "Те“ и Мариана Попова, заедно с трио "Живко Петров“ изпяха любими песни на Емил Димитров. Любо от група "Те“, преди да изпее "Само един живот“, сподели развълнуван, че е роден на същата улица в Плевен, на която се е родил и Емил Димитров - "Марица“, която сега се казва "Емил Димитров“. Мариана Попова сподели, че "Ако си дал“ е най-важната песен за нея, която я е накарала да се промени.
"Докато съм на този пост, съм решил да правя всичко възможно да не се затриват големите ни имена“, каза на финала Вежди Рашидов. "Няма как да няма памет, след като ги има тези млади талантливи хора, които пеят песните на Емил“, каза още министърът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а