Вицепремиерът на Руската федерация Татяна Голикова от името на министър-председателя Михаил Мишустин
01/02

Свързани новини

04.12.2023 15:43

Гергиев е новият директор на Болшой театър

Видян 1166 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вицепремиерът на Руската федерация Татяна Голикова, от името на министър-председателя Михаил Мишустин, представи новия генерален директор – Валерий Абисалович Гергиев на персонала на Болшой театър в Бялото фоайе на Болшой театър на Русия. Владимир Георгиевич Урин, който беше ръководител на Болшой Болшой театър от 2013 г., се оттегли от тази длъжност по собствено желание.




На събитието в Болшой театър присъстваи министърът на културата Сисия Олга Любимова. Тя също се обърна към публиката. Валери Гергиев е световно известен диригент. От 1996 г. епостоянен художествен ръководител и държавен глава Академичен Мариински театър. Основател е на престижни международни фестивали; от 2011 г. оглавява организационния комитет на Международен конкурс Чайковски. По негова инициатива е възродено Всеруското хорово дружество, въз основа на което е създаден Детският хор на Русия, който изнася на най-големите обекти в страната. Музикалната и обществена дейност на Валери Гергиев бе удостоена с три държавни награди на Руската федерация, титлите Народен артист на Русия, заслужил артист и Герой на труда, Орден за заслуги към отечеството, II, III и IV степен и орден "Александър Невски".

По време на срещата Владимир Урин изрази своята благодарност към екипа на театъра за годините работа: „Речта ми ще бъде много кратка. Уважаеми колеги, бих искал да ви помоля (хората, които присъстват тук) да предадете от мен на всички, с които работите, най-искрени думи на благодарност за десет години и половина късмет! Преди десет години и половина година взето решение аз да оглавя този театър. И аз стоях тук точно както сега, точно на това място, заедно с Анатолий Генадиевич Иксанов, който предаваше неговия авторитет. И това бяха десет години и половина късметна работа с вас! Няма да давам никакви оценки; оценките трябва да бъдат дадени от напълно различни хора. Но да работя с вас беше удоволствие, защото съм абсолютно убеден, че има огромен брой талантливи хора в Болшой театър! И като казвам „талантливи хора“, аз имам предвид не само артисти, а всеки, няма значение дали е администратор, човек, който работи в нашите работилници, в производствения отдел, в инженерната част – колосален брой таланти хората. И през тези десет години и половина всички вие работихте, за да се пълнят залите на нашия театър – винаги почти сто процента. Искам да ви се поклоня и да кажа огромно благодаря за десет години късмет. Благодаря ви!"

Владимир Урин оглави Болшой театър 10 преди години (9 юли 2013 г.). Владимир Урин покани Туган Сохиев за длъжността музикален ръководител и главен диригент (от 2014 до 2022 г.), и Махар Вазиев – на поста директор на балета компания (от март 2016 г.). Между 2013 и 2023 г. Болшой театър поставя повече от 80 премиери – в Историческата, Новата и Камерната сцена. Театърът обърна специално внимание на руската класика: Садко, Каменният гост, Снежната девойка, Юджийн Онегин, Катерина Измайлова, Пиковата дама, Повестта за цар Салтан, Славеят. Рядко изпълнявани произведения в репертоара на театъра се появяват: Идиотът от Вайнберг, Асколд Grave от Verstovsky, Billy Budd от Britten, Dido и Aeneas от Пърсел, Il Viaggio a Reims от Росини, Алчина от Хан-дел, Един ден от живота на Иван Денисович от Александър Чайковски, Линда ди Шамуни от Доницети, La Périchole от Офенбах. Такива шедьоври на оперното изкуство като Русалка от Дворжак, Бал с маски от Верди, Проклятието на Фауст от Берлиоз, Тоска от Пучини, Сватбата на Фигаро от Моцарт, Севилският бръснар от Росини, Лоенгрин от Вагнер, La Bohème от Пучини. Адриана Лекуврьор от Cilea спечели нова интерпретация. Болшой театър представи копродукциите Саломе от Щраус и Лоенгрин от Вагнер с Метрополитен Опера, Алкина от Хендел и Дидона и Еней от Пърсел с фестивала Екс ан Прованс, Били Бъд от Бритън с Английската национална опера и др.

Изграждането на филиала на Болшой театър в Калининград ее стартирано, пуснати са в операция и работилниците на театъра в Петровски Лейн и хотелски комплекс за гостуващи артисти и производствени директори е построен на ул. Кузнецки мост. Владимир Урин винаги е обръщал специално внимание на младежта. Той ще продължи да преподава в Московското училище за художествен театър, където ръководи катедрата по управление и икономика на сценичните изкуства.

Заслужил артист на Руската федерация (1999) Владимир Урин е бил член на Съвета за култура и изкуство при президента на Русия от ноември 2018 г. Удостоен със званието офицер на Le Ordre national de la Légion d'Honneur (Франция) през 2014 г. Удостоен със званието Почетен гражданин на Кировския регион през 2014 г. Награден с Орден на честта за приноса му към Развитието на руската култура през 2017 г. Награден с Орден на изгряващото слънце III степен (Япония) през 2019 г. Множество медии отразяват назначаването на Валери Гергиев на поста генерален директор на Болшой Театър на Русия.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 02 юни 21:00ч.

Загадката Анри Пик

Режисьор: Реми Безансон
В ролите: Фабрис Люкини, Камий Котен, Алис Изас, Бастиан Буйон, Астрид Уетнал, Ханна Шигула и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес умът Ви ще е възприемчив и изобретателен

Днес умът Ви ще е възприемчив и изобретателен, със