В кулминацията на шоуто Капитана ще бъде в комбина с неговата дясна ръка, най-известната кукла в страната, българина от едно време Бай Тъньо

Свързани новини

07.10.2022 11:30

Българският вентролог Димитър Иванов-Капитана с голямо шоу

Видян 2734 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 9 ноември от 20 ч. за първи път в първа зала на НДК идва самостоятелно стендъп шоу на български комедиант, а овациите са за Димитър Иванов-Капитана - единственият роден вентролог и най-добрият стендъп комик в страната за 2022 г. В рамките на час и половина „Необичайното шоу на Капитана“ представя неговите най-култови комедийни монолози от „Беше ми 100лично“, „Образцов дом“ и „Хомеопатия за душата“, както и изцяло нови шеговити истории и вентрологична част в тандем с куклата Бай Тъньо. Необичайното шоу разнищва по болезнено искрен начин родните житейски ситуации и ги разказва  с брилянтното чувство за хумор на Капитана.


На прицел са теми като народопсихологията на българина, младото семейството, децата и ремонта на жилище. „Трудно е да изненадаш българина с нещо. Но пък може да пробваш да го разсмееш и да го накараш да се замисли. Това е и целта ми в „Необичайното шоу“ – да превърна абсурдите от ежедневието в забавление, за да ги погледнеш от друг ъгъл.“, споделя Димитър Иванов-Капитана. 


  В кулминацията на шоуто Капитана ще бъде в комбина с неговата дясна ръка, най-известната кукла в страната, българина от едно време Бай Тъньо. Въпреки различията помежду им, двамата продължават да пишат история и след 4 национални турнета и участия в над 30 български града, приемат най-голямото предизвикателство до този момент -  да направят 9-и ноември още по-паметна дата. Освен виртуозен вентролог, Капитана е и брилянтен стендъп комик, спечелил преди броени месеци  Златния Микрофон от Golden Mic Stand up Comedy Awards'22 - най-високото отличие за стендъп комедия в България.


Носител е и на наградата на публиката от международния фестивал на монодрамата SoloAct 2022. Специален гост на събитието ще бъде миналогодишният победител в наградите Golden Mic Stand up Comedy Awards, познат като „кмет на стендъпа“ - неподражаемият Георги Кючуков. Той ще открие вечерта с кратък подгряващ гиг, за да няма разтежения от смях по време на основната програма.  Стендъпът се появява в Англия и САЩ в края на 19-и и началото на 20-и век.


Форматът му е комедийни представления пред жива публика, като комедиантът говори към аудиторията директно от сцената. Стендъп комедията се състои от монолози с истории и наблюдения, които понякога включват реквизит, музика, магически трикове или вентрилоквизъм. Шоутата се играят в комедийни и нощни клубове, барове, театри. Вентрилоквизмът пък представлява сценично изкуство, в което вентрологът говори без да си мърда устните и създава илюзията, че гласът му идва от друго място, обикновено от кукла. То набира популярност през 18-и век в Англия покрай бума на пътуващите панаири.


До края на века става утвърдена форма на забавление на Острова и постепенно се разпространява и в други части на Европа, както и в САЩ и Индия. През 2010 г. има само 15 професионални вентролози в Обединеното кралство на фона на цели 400 през 1950 г.  Към днешна дата Димитър Иванов-Капитана е единственият професионален вентролог в България.


Димитър Иванов-Капитана е роден в Димитровград и от 18 години живее в София. Завършва  Актьорско майсторство за куклен театър в НАТФИЗ в класа на проф. Жени Пашова и доц. Петър Пашов през 2008 г. През 2010-а създава пиесата „Разкази от бъчвата“, с която през 2011 г. печели наградата за главна мъжка роля на международния куклено-театрален фестивал „Пиеро“.


Още на следващата година става част от трупата на столичния куклен театър. Сред нашумелите представления с негово участие са „Бурята“, „Жокер“ и „Красавицата и звяра“. През 2019-а изучава вентрилоквизъм при едни от най-добрите американски и словашки вентролози и бързо успява да усвои техниката на говорене без да мърда устните си. Превръщайки се в първия български вентролог, още същата година Димитър и куклата му Бай Тъньо тръгват на национално турне с дебютното си стендъп шоу „Беше ми 100лично“. През 2020-а Капитана подготвя нов спектакъл, наречен „Образцов дом“ и обикаля страната за пореден път. Следващият му авторски проект е шоуто „Хомеопатия за душата“.  


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на близките

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на