При срещата си със стареца Стоянов се връща в спомените си за Бенковски, когото местните наричат Хаджи Георги – величието му като организатор и вдъхновител на Априлското въстание

Свързани новини

09.05.2022 16:05

Снимат нов филм по Записки по българските въстания

Видян 1207 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Нов исторически филм снима след 8 години прекъсване 78-годишният български режисьор Георги Дюлгеров. Той започна снимки на спечелилия през 2021 г. в конкурсната сесия на БНТ проект Дядо Вълю по книгата на Захарий Стоянов Записки по българските въстания. Очаква се филмът да бъде готов в края на годината. В ролите зрителите ще видят актьорите Ивайло Христов (в ролята на Дядо Вълю), Пламен Димов, Иван Николов, Цветан Алексиев, Джордж Арабаджийски и Красимир Доков.


 


Снимките стартираха в къщата - музей Тодор Каблешков в Копривщица. Историческият разказ пресъздава събитията около убийството на Георги Бенковски. Захарий Стоянов, заедно с чета приятели и конни жандарми, отива да арестува дядо Вълю – предателя на войводата.


 


При срещата си със стареца Стоянов се връща в спомените си за Бенковски, когото местните наричат Хаджи Георги – величието му като организатор и вдъхновител на Априлското въстание. Георги Дюлгеров е режисьор и на един от най-добрите български исторически епоси – Мера според мера, 3-сериен игрален филм по книгата на Свобода Бъчварова Литургия за Илинден.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

скорпион