Свързани новини

16.10.2020 13:20

Десет български спектакъла на ACT Фестивал

Видян 1119 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Десет спектакъла ще представят българската независима сцена на ACT Фестивал за свободен театър. Тази година фестивалът ще се проведе между 17 и 24 октомври и ще представи още 5 чуждестранни представления, 1 международна копродукция, няколко професионални уъркшопа на изключителни професионалисти от цяла Европа, естетически дискусии и срещи за обмен между артисти от множество държави. Юбилейното издание ще бъде под мотото “ЕКО/ЕГО система” и темата за връзката между съвременното свободно сценично изкуство и мисълта за природата присъства освен в специална дискусия в рамките на фестивала, и в няколко от българските и чуждите спектакли.


Танцовото представление #ЗаПластмасовияЧовек “Синтетики” на хореографа Живко Желязков я разглежда през задушаващата “пластмасовa” култура на съвременното консуматорство. В “Танго в космоса” екипът на “36 маймуни” разказва за едно фантастично постапокалиптично бъдеще, в което трима съвременни влъхви се срещат в сънищата си, за да променят не само своите съдби, но и съдбата на Земята.


Интерактивният спектакъл “Дългият път към звездите” пък ни запознава по забавен и находчив начин с последните достижения на космическите науки, води ни в далечния Космос и ни кара да се замислим за нашата планета-майка Земя с въпроса: Какво трябва да направим, ако искаме да я спасим, а с нея и цялото човечество? Българската селекция на ACT Фестивал за свободен театър по традиция ще предложи широко тематично и жанрово разнообразие. Авторският спектакъл “Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта”  на Театър Паник Бутон разказва историята на четири жени, свързани от тежка диагноза, която им дава шанс да станат по-добри версии на самите себе си и да се отдадат на любовта, мечтите и порива към щастие.


Визуалният пърформанс “Видение” на Михаела Добрева, Борис Далчев и Цвета Дойчева пък ни изпраща в един различен свят -  полифония от движение, обект, субект, дигитална медия и музика, представящи съвременната личност, затворена в клетката на собствения си външен вид. В “Борхестриптих” на Ясен Василев  четирима изпълнители са четири различни версии на Борхес, превъплъщаващи се в различни персонажи от три разказа на писателя. Целият драматургичен текст е 100% изграден от цитати. “Гледна точка” на Клонираните изгражда своя текст през импровизация. В спектакъла публиката следи една и съща история през гледната точка на различните герои в нея, и показва колко различни реалности създава и преживява всеки от тях. Персонализирано и индивидуално ще изживеем и своята “Сетивна градска разходка” – своеобразно представление, създадено от „Театър на сетивата София”. Спектакълът е реално пътуване и “запознаване” със София през всички сетива на публиката (зрение, обоняние, слух, осезание и вкус). Къде е границата между инди музиката и свободния театър ще изследва българският хореограф, визуален артист, певец и текстописец Иво Димчев в първото си участие на ACT Фестивал за свободен театър със своя концерт. Музиката е основно действащо лице и в кукления спектакъл за възрастни “Концертът” на Петър Тодоров. Той разказва историята на четири обикновени наглед жени, които се качват на сцената като квартет от народни певици и с гласовете и песните си се докосват до божественото и носят просветление за смисъла на човешкия живот.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще