01/02

Свързани новини

18.09.2020 13:39

Jazz FM празнува ЧРД с премиера на албума Лени Вълкова е Кралицата на джаза

Видян 1611 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Jazz FM празнува 19 години в ефир с премиерата на продуцирания от радиото първи албум на първата професионална джаз певица в България – Лени Вълкова. От днес за първи път в ефира могат да бъдат чути 14-те песни от „Лени Вълкова е Кралицата на джаза“. „За нас беше дълг да запишем този албум. Когато пред себе си имаш такъв човек, който на 93 години е олицетворение на музиката, няма как да пропуснеш момента“, каза програмният директор на Jazz FM и изпълнителен продуцент на албума Светослав Николов в предаването „Тази сутрин“ по bTV. С този албум радиото кандидатства за вписване в книгата с рекордите на Гинес за нова категория „Албум с нов материал на най-възрастен артист в света“, както и за подобряване на рекорда в категорията „Дебютен албум на най-възрастен артист“.
Албумът включва 10 новозаписани и 4 песни от преди повече от 70 години, като по този начин проследява всички важни моменти от творческия път на Лени, обрисуващи епохи от развитието на джаза у нас. Тук има четири песни, специално написани за нея от Патриарха на българската музика – Йосиф Цанков, световни шлагери с нейни хумористични български текстове за любовта, джаз стандарти, оперна ария и дори джаз класика с импровизации на Лени в  модерен клубен аранжимент и ремикс на диджей Mr. Moon – Младен Димитров, водещ на предаването Jazztronica по Jazz FM. Автор на аранжиментите за квартет и квинтет е внукът на Йосиф Цанков – Вили Стоянов. В тях свирят  едни от най-ярките имена на съвременната ни джаз сцена – Вили Стоянов (тромбон), Калин Жечев (пиано), Димитър Благоев (китара), Даниеле Феббо (бас) и Николай Данев (ударни). Гост солист е тромпетистът Мишо Йосифов.
Музика от албума звучи от сутринта в ефира на Jazz FM, а по-късно днес и в следващите дни ще можете да чуете целия репертоар от „Лени Вълкова е Кралицата на джаза“ в специални издания на предавания от ефира на радиото. В събота в предаването „Тази събота и неделя“ по bTV и по bTV Radio ще можете да видите и чуете историята на албума, разказана от самата Лени Вълкова в материала на Цвети Петрунова.
Албумът е естествено продължение на проекта на радиото „Джаз истории“, който цели да съхрани историята на българския джаз и да го популяризира в цялото му богатство чрез автентичните свидетелства на музикантите, развили жанра у нас. Процесът по записването на албума бе в рамките на малко по-малко от година и завърши на 28 август, като в следващите седмици предстои той да достигне до аудиторията чрез сайта на радиото, популярните стрийминг платформи и социалните мрежи, а също и на физически носител. С продуцирането на този албум Jazz FM радио затвърждава мисията си вече 19 години да популяризира жанра, да увеличава знанието за него, да улеснява достъпа до култура, да подкрепя българските артисти в достигането на техните проекти до публиката.

Подробности за продукцията ще откриете на jazzfm.bg.


 


 




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

козирог