19.06.2020 12:01

Историята на Холивуд в документален филм по HBO

Видян 1222 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Документалният филм на Павел Фердек „Полският Холивуд“ е едно дълбоко лично пътешествие из Америка, в което режисьорът тръгва по стъпките на източноевропейските основатели на Холивуд. Сам Голдуин, Луис Б. Майер и братя Уорнър са само част от полските евреи, емигрирали в Щатите в търсене на благодатни условия за сбъдване на големите си мечти. Без тях съвременната фабрика за мечти Холивуд може би пак щеше да съществува, но определено нямаше да бъде същата. Оригиналната продукция на HBO Европа вече е в платформата HBO GO. „Полският Холивуд“ е универсална история за смелостта и решителността да реализираш големите си мечти. Роден в малко село, еврейският обущар Бенджамин Врона емигрира със семейството си в САЩ през 1886 г. Променя името си от Врона на Уорнър, а малко повече от двадесет години по-късно синовете му създават известното филмово студио Warner Bros. Междувременно през 1895 г. шестнадесет годишният Шмуел Гелфиш преминава пеша близо 1500 километра до френския пристанищен град Кале и оттам се отправя за Ню Йорк. Двадесет и седем години по-късно, вече наричан Самюъл Голдуин, той е известен като един от създателите на първия игрален филм, сниман в Холивуд, “The Squaw Man” от 1913, и като продуцент и създател на едни от най-големите филмови компании.


„Истина ли е това, което казват - всички холивудски магнати произхождат от зона в радиус от 500 км около Варшава. Защо? - "Това е въпросът!" - отговаря Грегъри Ор, внукът на Джак Уорнър, в документалния филм. Павел Фердек се опитва да открие тайната на успеха на полските имигранти в САЩ и да разкрие най-дълбоките мистерии на Холивуд. Той достига до изтъкнати съвременни продуценти - също имигранти, които разкриват как са се реализирали във „фабриката за мечти“. Той иска да разбере методите на пионерите на киното и да открие дали съществува универсална формула за успех. Като не само се стреми да разкаже историята им, но и иска да я преживее. Какви са шансовете му, ако не познава никой в Холивуд? Ще успее ли и той да реализира холивудската си мечта? Проследете пътешествието му в 84 минути и се потопете в приключението.  „Полският Холивуд“ е копродукция на HBO Европа, East Beast, EBH Polska и Мазовски културен институт, с подкрепата на Полския филмов институт. Филмът откри филмовия фестивал в Краков през 2020 г. и получи специално споменаване на заключителната гала. Продуценти са Малгожата Козиол за East Beast, а за HBO Europe Изабела Лопух и Ханка Кастелицова, директор документални продукции за централна Европа.

 








Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби