Свързани новини

05.06.2020 11:06

Документалният филм Колектив с тв премиера

Видян 2169 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 30 октомври 2015 избухва пожар по време на концерт в клуб „Колектив“ (Colectiv) в Букурещ.  На място загиват 27 младежи, а 180 са ранени. Още 37 жертви с изгаряния умират в болниците в първите 4 месеци след пожара. Раните им не са били определени като животозастрашаващи.


Документалният филм на носителя на „Еми“ Александър Нанау и HBO Европа проследява разследването на малък екип журналисти, към които се присъединяват лекаря Камелия Реою и Влад Войкулеску, временен министър на здравеопазването. Всички те, заедно с част от жертвите на инцидента, застават пред камерата, за да разкажат за най-мащабната измама в здравеопазването в Румъния. Разказът за корупционните схеми в здравната система и цената на човешкия живот е не по-малко актуален и в наши дни и надхвърля границите на една държава. Филмът е доказателство за значимостта на разследващата журналистика и правото на хората да търсят достъп до истината. Подходът на Александър Нанау е без интервюта и без глас зад кадър. Той споделя, „моят процес на създаване на документални филми е чисто наблюдателен.


Процес на учене от живота на другите, на израстване на личностно ниво чрез възможно най-близко доближаване до точка на пълна идентификация с избраните главни герои.“ „Пожарът в „Колектив“ беше национална травма. Усещаше се, сякаш  всички в страната са част от него. Когато започнах да работя върху този филм в началото на 2016 г., не съм си представял, че годината ще бъде основен повратен момент за демокрацията по целия свят. Не съм подозирал, че до финализирането му повечето от това, което може да се каже за румънското общество, би било еднакво уместно за по-старите, по-утвърдени демокрации, било то Великобритания, САЩ, Италия, Унгария, Полша, и така нататък. Имаше модел на популисти, които превземат, лъжат и атакуват свободната преса, злоупотребяват с държавните институции в свой интерес и изкривяват самото значение на либералните ценности и социални структури. 2016 г. тества демокрации по целия свят, но също така тества всеки един от нас.“, допълва Нанау.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес е възможно да сте изложени на по-високи нива на стрес


Днес е възможно да сте изложени на по-високи нива на