Свързани новини

04.02.2020 12:07

Филм на БГ оператора Юлиан Атанасов взе голямата награда в Сънданс

Видян 2567 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Филмът „Йалда – Една нощ за опрощение“, заснет в Иран, направи световен пробив още с включването му в официалната селекция на един от най-значимите филмови фестивали в света „Sudance“, който се провежда в САЩ.


 


Негов режисьор и сценарист е Масуд Бакши, която поради усложнението в политическите отношения между Иран и САЩ нямаше възможност лично да участва във фестивала, предава Dariknews.bg.


 


Филмът, който е копродукция на Иран, Германия, Франция, Люксембург и Швейцария, бе представен в САЩ от своите продуценти и оператора Юлиан Атанасов. Международното жури, в състава на което бе и Изабела Роселини, в една изключителна конкуренция, присъди на творбата Голямата награда.


 


В Иран Йалда е най-дългата и най-тъмната нощ след  деня на зимното слънцестоене, в която идва Рождество и по иранския календар - раждането на Митра, богът на Слънцето. Мериам е млада жено, осъдена на смърт за убийството на съпруга ѝ. Иранското право позволява семейството на жертвата да прости и да пощади живота на осъдения, така че съдбата на Мериам ще бъде решена от дъщерята на нейния убит съпруг Мона. Двете млади жени ще преживеят Йалда - нощта за прошка, в телевизионно шоу пред милиони зрители и ще извървят драматично трудния път на опрощението, защото ще трябва да изживеят миналото отново. Но денят след тази най-дълга нощ символизира триумфа на светлината и добродетелта над силите на мрака…


 


Фестивалът „Sundance“, основан от Робърт Редфорд, се провежда в Парк сити, щата Юта, и е най-големият световен форум на независимото кино, както и един от най-престижните филмови фестивали и пазари.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

лъв