01/02

Свързани новини

21.01.2020 15:37

Dior откри Седмицата на висшата мода в Париж

Видян 2008 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Представянето на "Dior", в рамките на започналата Парижка седмица на висшата мода, бе като феминистки манифест - инсталация, която напомня утроба на богиня и бе изградена от американската художничка Джуди Чикаго в двора на музея "Роден" във френската столица, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА.


 


Редица манекенки носеха подобни на туники вечерни рокли.


 


"Влизаме там по начина, по който сме излезли, за да се появим на бял свят", каза художничката.


 


"Ами ако жените управляваха света?", е написано върху парче плат в дъното на дефилето.


 


Въпросите "Дали мъжете и жените са равни?" и "Защитена ли е нашата планета?" пък са бродирани от момичета, които са възпитанички на школа по бродерия в Индия.


 


Сътрудничеството с тях е по инициатива на Мария Грация Киури – творческата директорка за колекциите за жени в "Dior". Чрез това дефиле тя желае да даде тласък на дамите, които не се осмеляват да постигнат напредък в професионалния си живот.


 


"Силата на жените не е свързана единствено с размножаването, а и със сътворяването. Жените могат да създадат свои богини и модели“, каза дизайнерката, която е проектирала 77 облекла за новата колекция на "Dior".


 


Създадената от Джуди Чикаго инсталация е в чест на покровителката на изкуствата Елеонор Аквитанска, която е била съпруга на двама крале - Луи VII и Хенри II. Вниманието привлякоха драпирани рокли, за чието създаването са използвани муселин и върви. Показани бяха също рокли със златни ресни. Златистият цвят е сред преобладаващите в колекцията. Вталени златисти сака напомнят ризници, поли и панталони са с украса от конци в метални цветове.


 


"Истинският проблем за нас, жените, е, че не си позволяваме да мечтаем. Когато правех първите си стъпки в света на модата, не си и помислях, че мога да заема този пост. Сътрудничеството с Джуди е също начин да кажа на младите жени, че има от кого да се вдъхновят в сферата на изкуството и модата - от живели по-рано представителки на нежния пол", отбеляза Киури.


 


Традиционната за края на дефилетата булчинска рокля този път бе заменена с черна рокля, за чието създаване са били нужни 1500 часа.


 


На първия ред сред присъстващите на дефилето знаменитости бяха Ума Търман, Моника Белучи и Сигорни Уивър.


 


Снимка: Getty Images




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

везни