Свързани новини

13.01.2020 15:01

Отбелязваме 105-ата годишнина на българското кино

Видян 1090 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Прожекции на български заглавия на специални цени от 5 лв. - така зрителите ще бъдат посрещнати в пет столични киносалона днес. На 13-и януари се навършват 105 години от прожекция на български филм - „Българан е галант“, а денят е приет като празник на родното кино, който се чества от 2005 г. насам, предава Монитор.


„Снимка с Юки“, „Можеш ли да убиваш“, „В кръг“, „Доза щастие“, „Да ходиш по вода“, „Ага“, „Дворците на народа“, „Миниатюра за пиано“, „Да надскочиш съдбата“, „Формулата на Тео“, „Жертва на пешки“ и „Ирина“ са част от заглавията, които ще бъдат прожектирани днес на по-ниски цени в кината „Одеон“, Euro Cinema, G8 Cinema, Дом на киното и „Люмиер-Лидл“. Промоцията стартира два дни преди Деня на българското кино и ще завърши днес.


2019 година беше успешна и значима за българското кино. Годината започна с увеличено финансиране за производство на български филми от 1,5 млн. лв.


обобщават от Националния филмов център. За родното кино институцията задели 14,7 милиона лева през отминалите 12 месеца. „Парите не бих казала, че са малко. Но за интереса, който има към създаване на българско кино, и за капацитета, който нашата индустрия може да има в европейски план, те са недостатъчно“, коментира директорът на НФЦ Жана Караиванова пред БНР. Тя допълни, че финансирането на филм у нас е сравнимо с това в други европейски държави от нашия калибър. По думите й трябва да се работи в посока подпомагане на по-голям брой проекти.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

везни

Приятелските чувства ще надделеят над любовните

Приятелските чувства ще надделеят над любовните и