Свързани новини

31.12.2019 10:12

Големите българи, с които се простихме през 2019 г.

Видян 3740 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Отмина още една година, в която за голямо съжаление се сбогувахме с видни българи.


 


Актьори, общественици и други известни сънародници напуснаха този свят, но ние няма да ги забравим. Всеки един от тях е допринесъл със своята работа и таланти в своята област, пише Vesti.bg. 


 


Още в първите дни на новата година почина известният актьор Иван Ласкин. 


 


Източник: БГНЕС


 


Ласкин има множество роли в театъра, снимал е в български и чужди  филми. През 1986 г. детският сериал „Васко да гама от село Рупча” го превръща в най-популярното момче у нас. По-късно завършва ВИТИЗ. Помнят се ролите му и в сериали като „Хайка за вълци” и „Дунав мост”. През последните години умът и острият му език имаха свой  „живот” в социалните мрежи –  коментарите му предизвикваха люти спорове и стотици споделяния.  


 


"Да напълниш зала е бизнес. Да те гледа един човек е изкуство.", каза той преди време. 


 


Няколко дни по-късно си отиде и друг виден актьор - Николай Узунов. Николай Узунов е участвал в сериала "На всеки километър", както и филмите "Зарево над Драва", "Автостоп", "Един снимачен ден", Иконостасът", "Шведски крале", "Отклонение" и др. Николай Узунов е роден е в град Чирпан на 30 октомври 1945 г. През 1968 г. завършва актьорско майсторство в класа на професор Желчо Мандаджиев във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“.


 


Големият Иван Вуцов също се отиде от този свят през януари. 


 


Иван Вуцов Иван Вуцов Източник: БГНЕС


 


Роден в Габрово, той започва кариерата си в местния „Янтра”. Там защитникът е забелязан и преминава в „Левски”. Със „синия” отбор Вуцов има 213 мача за първенството, 41 - за Купата и 60 международни срещи. Като национал той играе на световното първенство в Англия през 1966 г. Като треньор на националния отбор класира България на световните финали в Мексико през 1986 г. Дълги години е изпълнителен директор на Българския футболен съюз.


 


През февруари се сбогувахме и с Тодор Кавалджиев, който беше вицепрезидент на България в периода 1997-2002 г. Още като ученик е арестуван, защото се опитва да възстанови Младежкия земеделски съюз. Прекарва повече от 11 години по комунистическите лагери и затвори. През 1989 г. е един от възстановителите на БЗНС „Никола Петков“. Избран е за народен представител във Великото народно събрание, а през 1996 г. – за вицепрезидент на Петър Стоянов. Първи алармира за корупционни практики и за това, че бивши комунисти най-активно овладяват предприятия и мощности в процеса на приватизация. До последния си дъх беше пример за честност и почтеност.


 


Внезапно в началото на март почина и една от най-уважаваните български журналистки, продуцентът на предаването "Събуди се", Весела Тотева. 


 


Весела Тотева Весела Тотева Източник: NOVA


 


Тя бе продуцент на съботно-неделния сутрешен блок на телевизията и журналист с повече от 18 години практика. Превръща в своя кауза борбата с наркотичните зависимости сред младите хора. Самата тя признава в автобиографичната си книга „Падение и спасение: Изповедта на една хероинова наркоманка”, че е била зависима от хероина, но е успяла да преодолее проблема.


 


През същия месец се сбогувахме и с народната певица Стефка Кушлева. Дълги години с прочутия квартет "Сестри Кушлеви" тя представяше магията на българските фолклорни песни в страната и чужбина.


 


Музикалният свят в България потъна в скръб, когато стана ясно, че в началото на април ни напусна вокалистът на „Gravity Co” Явор Захариев. Той беше открит от родителите му в безпомощно състояние и със счупен нос, в апартамента, където живеел. Няколко дни по-късно издъхна в болница.



 
 

Още един спортна легенда ни напусна през април - Александър Костов. Известен е с отлична техника, бързина и изобретателност. Както и със своя финт, наречен "финтът на Сашо". След края на състезателната си кариера е треньор на „Хасково" и „Монтана", както и на отбори в Кипър, Тунис и Индонезия. През 70-те години е помощник-треньор на „Левски", а по-късно е член на спортно-техническата комисия на клуба.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби

Доста енергичен работен ден

Доста енергичен работен ден, а вечерта множество срещи