01/02

Свързани новини

16.12.2019 12:12

Пазителките

Видян 3563 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Родопското село Старцево е едно от най-големите България с близо 2500 жители.


 


За разлика от другите села в този район то не опустява. Благодарение на две момичета. Аника и Каролина Романови, наричани още мънистата на Родопите.


 


С любовта към родопската носия те вдъхновят и младите, и старите хора да си стоят тук и да пазят традициите, пише Ladyzone.bg.


 


„За нас родопската носия е магия. През целия си живот сме ги носили и винаги сме се старали да ги показваме по най-хубавия начин. Магия не само за носене - магия за правене, за наблюдение, магия като цяло. На този свят нищо друго не се сравнява като това да носиш тази дреха, направена от баба ми. Нищо!”, казва Аника Романова.


 


„Това е нещо останало за нас от поколения и ние продължаваме да го пазим с любов”, допълва Каролина Романова.


 


Двете момичета никога няма да забравят първото обличане на народната носия. Впечатлили се от цветовете, от многобройните елементи и „светещите” камъни на герданите. Според тях в България все още има много семейства, които пазят традиционните носии за района, в който живеят.


 


В дома на Аника и Каролина има над 20 потомствени носии, запазени над 150 години и близо 100 елемента, характерни за народното облекло в селото. В гардероба си двете момичета имат носии за сватба, мома, задомена жена и работни облекла. Всяка една има своите особености, тежи над 10 кг и се състои от над 12 елемента.


 


В село Старцево се използват предимно пъстро обагрени копринени платове. Някога тук се гледали буби. По-грубите платове по време на Възраждането се доставяли от близки пазари.


 


За разлика от носията за булка момата има право да носи и престилка. Престилката е ръчно извезана и в нея са закодирани отличителни знаци на всеки един род. Колкото повече извезани редове има една престилка, толкова по-богат е родът. В селото и до днес се спазва традицията на симетрията. Всяка една част от народната носия трябва да бъде изравнена с другата.


 


Друга характерна част от облеклото в този край са кунтрите (гумени обувки). Днес вече не се изработват такива модели. Те се предават от майка на дъщеря и се носят само на определени поводи като сватба или годеж.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

водолей