Свързани новини

03.09.2019 16:09

С Кралство Заувари на Ршумович към детството

Видян 1369 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кралство Заувари. Документ за щастието на любимия детски писател на поколения сърби – Любивое Ршумович – е новото попълнение към Европейски разказвачи, внимателно подбраната поредица на издателство Емас, която приютява най-доброто от литературата за млади читатели на континента. А това е една много специална книга – за онези, които растат, и за онези, които искат отново да се почувстват деца. С една дума, книга за деца от 7 до 77. Тя има подзаглавие Документ за щастието, а думата заувари в речника на автора означава онези дребни неща от детството, които ревниво е събирал и пазел и които съставлявали кралството, чийто суверен е бил самият той. Метафора на детството и на всичко онова, което го прави щастливо. Едно интересно и вълнуващо пътуване назад към детските години и още едно доказателство, че личността на човека се оформя в детството и онова, което се случва тогава, остава за цял живот. С една дума, разказът проследява пътуването на един баща-ботаник, който води тримата си сина на път в Авантюрата. Пътуване, през време на което те ще научат много полезни неща за природата, ботаниката, историята и културата. Ще срещнат интересни хора, каквито няма в градовете, ще станат свидетели на майсторлъка на майстори със стари занаяти, ще помогнат дори да се изроди теленце в един селски обор. Ще си задават много въпроси и ще търсят отговори на тях. Чрез житейските си преживявания – и весели, и понякога малко тъжни – децата заедно със своя баща ще открият какво значи да бъдеш благороден и добър, какво значи обич и разбирателство, защо и как трябва да изчезнат омразата, неправдата и сълзите в света, в който живеем. Една добра книга, написана на разкошен, богат и достъпен за децата език. Книга, която развеселява, поучава, натъжава, обогатява и не оставя никого равнодушен.


Любивое Ршумович е най-известният съвременен сръбски детски писател. Роден е през 1939 г. в планинското златиборско село Любиша. Завършва Филологическия факултет в Белград. Дълги години работи като редактор на Детската програма на радио Белград, след което преминава в ТВ Белград, където пише и поставя над 600 предавания за деца. Много от стихотворенията и емисиите му остават незабравима част от детството на редица поколения. Издава повече от 85 книги, предимно за деца. Много композитори пишат музика по стиховете му и създават песни, които и до днес звучат в ефира. Носител е на почти всички литературни награди в бивша Югославия и Сърбия, както и на редица престижни международни награди. Книгите му са превеждани на много световни езици.


Източник: actualno.com



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

близнаци