Свързани новини

31.08.2019 08:08

Алмодовар със Златен лъв за цялостно творчество

Видян 2490 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Легендарният испански режисьор Педро Алмодовар беше отличен за цялостно творчество с наградата Златен лъв на филмовия фестивал във Венеция, като нарече признанието акт на поетична справедливост, съобщава БГНЕС.

Организаторите на събитието заявиха, че Алмодовар е “най-големият и най-влиятелният испански режисьор от Луис Бунюел насам”. За първи път Алмодовар получава награда от големите европейски фестивали като тези Кан и Венеция. Той е режисирал 21 игрални филма, включително Завръщане, Ела, завържи ме! и Високи токчета. Алмодовар представя първия си филм във Венеция през 1983 г., но това е второто му участие на фестивала от 1989 година насам с Жени на ръба на нервна криза, който предизвика спор, когато председателят на журито предположи, че не е достатъчно сериозен.

“30 години по-късно аз съм награден със Златен лъв… Това е акт на поетична справедливост”, каза Алмодовар по време на пресконференция преди връчването на наградата. Филмът, който представя преплетените истории на четири жени, които са загубили ума си, се получи международно признание със своите цветни костюми и визуален блясък.

69-годишният режисьор заяви, че Испания “се е събудила от диктатура, продължила 40 години” и че най-важната част от артистичното движение след диктатурата на Франко е да се наслаждава на свободата.

Италианските медии го нарекоха ранения лъв, след като получи наградата си, която идва в допълнение към два Оскара, които той взе за мелодрамите Всичко за майка ми и Говори с нея. Режисьорът нарече себе си “продукт на испанската демокрация”. 

Снимка: Ройтерс



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

везни