Свързани новини

12.08.2019 11:16

Стареенето се забавя чрез социални контакти

Видян 1422 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Високата социална активност на 50-60-годишна възраст намалява риска от деменция и други невродегенеративни заболявания в бъдеще, до този извод са стигнали учени от Лондонския университетски колеж, това съобщава сайтът MedicalXpress.


До това становище са стигнали учените след изследването, обхванало 10 228 души. През периода 1985 – 2013 г. те участвали в 6 допитвания за честотата на социалните си контакти с приятели и роднини. Освен това от 1997 г. нататък доброволците минали тестове за когнитивни способности, като целта била да се открият евентуални симптоми на деменция.


Оказало се, че на 60-годишна възраст общуването с други хора е свързано с намаляване на риска от слабоумие. Вероятността от развитие на деменция за хората, които ежедневно общуват с приятели и близки, била с 12% по-малка, отколкото за онези, които общуват с приятели веднъж на няколко месеца.


Според специалистите продължителното изследване дало възможност да се потвърди важната роля на социалните контакти за профилактиката на деменцията. Предишни изследвания не изключиха възможността по-рядкото общуване с близки хора да допринася за влошаване на когнитивните функции.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

дева