Свързани новини

29.11.2017 16:25

Без доказателства отказват Русия от Зимните олимпийски игри

Видян 1914 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Международният олимпийски комитет продължава с атаката си към руския спорт. Очаква се на предстоящите Зимни олимпийски игри в Пьончан да бъдат допуснати от МОК само тези руски спортисти, за които няма подозрения, каквито има срещу други. Това без съмнение е подсещане към Русия сама да се откаже от участие на най-големия зимен форум, което пък е свързано с изборите в страната дни след игрите.


МОК заяви, че ще вземе окончателно решение за участието на Русия в Пьончан в началото на декември. Въпреки това висопоставени източници споделиха, че дори да бъде допусната до участие, то само неупотребявали по съмнение допинг спортисти ще могат да се състезават на най-големия зимен форум. Това становище на олимпийския комитет е меко казано скандално, при положение, че най-реномираната лаборатория в света- Берлингер заключи, че нито един от руските спортисти, чиито медали бяха отнети неотдавна няма доказано нарушение и наличие на допинг.


От швейцарската лаборатория добавиха още, че няма нарушения на пробата на златния медалист от Сочи в ски-бягането Александър Легков. Той бе наказан доживот от МОК, без да има доказателства за допинг. Още по-фрапиращото е че дори не бяха съобщени кои точно антидопингови правила са нарушени от Легков.


Най-облагодетелстван от наказанието на Легков се оказа неговият голям конкурент Мартин Сундби. Норвежецът, който е доказано допингиран през годините получи бронзовия медал от игрите в Сочи.  През декември 2014 и януари 2015 година Сундби даде две положителни допинг проби за веществото салбутамол, което се използва за лечение на астма. Той е получил разрешение за използване на популярните терапевтични изключения, когато спортистите използват забранени вещества с медицински цели. Въпреки, че е получил позволение легално да използва допинг в изследванията на Сундби са пет пъти над нормата, дори при завишените разрешени показатели. Независимо от това допингираният норвежец бе наказан само за 2 месеца  и то юли и август.


Като „най-забавен” може да бъде определен случая на наказан руски спортист,  двоен олимпийски шампион в бобслея, заради повишено съдържание на ... сол. Поне на този етап УАДА  не е включила солта в листа със забранени за употреба вещества. Въпреки това МОК го наказа, само защото е от Русия.


Още по-скандален е фактът, че МОК не е получил официално показанията на държания в САЩ информатор на УАДА Григори Родченков, които използва като основание за подозрения и наказания. От олимпийския комитет са получили само някакво писмо от него. В това писмо Родченков, който е бивш шеф на руската антидопингова агенция твърди, че е давал на спортистите забранени стимуланти, които обаче към днешна дата никой не използва. Те са били актуални преди много време. Той дори споделя, че руските спортисти прикривали положителните си проби с алкохол. Този факт разбира се е невъзможен, защото никой не ходи на допинг тестове пиян, а също така при завишени показатели на алкохол в кръвта от УАДА веднага започват разследване.


Любопитен е фактът,  че международните федерации по бобслей и ски-бягане допускат до участие в състезанията под тяхна егида абсолютно всички руски спортисти,  тъй като те нямат никаква доказана вина. Това ярко контрастира с целенасочената политика на Международния олимпийски комитет, откъдето по всякакъв начин се опитват да ударят руския спорт.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

лъв

Професионалните ангажименти днес ще ви донесат удовлетворение и признание


Професионалните ангажименти днес ще ви донесат