21.07.2017 13:37

Ружди Ружди с нова световна титла и рекорд на гюле

Видян 2134 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Олимпийският ни шампион в тласкането на гюле от Рио Ружди Ружди спечели второто си злато от световно първенство на състезанието по лека атлетика за хора с увреждания в Лондон. Българинът постави и нов световен рекорд в дисциплината тласкане на гюле - 12.47 м. Така България вече е с два медала от световното първенство по лека атлетика за хора с увреждания, след като Християн Стоянов спечели бронзовото отличие в дисциплината 1500 м.

През октомври 2015 г. Ружди Ружди печели златен медал на световното първенство по лека атлетика за спортисти с увреждания в Доха, Катар. В дисциплината тласкане на гюле той заема първото място с резултат от 11.81 м, което е нов шампионатен рекорд.

През юни 2016 г. на Европейското състезание за хора с увреждания в Гросето, Италия, Ружди печели титлата в хвърляне на диск с резултат от 39.33 м - с 9 см. по-малко от световния рекорд, който принадлежи на друг български параолимпиец - Мустафа Юсеинов.
На същото състезание, Ружди печели втора европейска титла с резултата си в тласкането на гюле от 12.04 м, с което също подобрява тогавашния световен рекорд.



На Параолимпийските игри в Рио Ружди печели за България златен медал в тласкането на гюле, подобрявайки собствения си световен рекорд от Гросето с резултат от 12.33 м. Той записва този резултат при първия си опит, като в още три изтласква гюлето по-далеч от предишния си световен рекорд - съответно 12.22 м, 12.19 м, и 12.12 м.



Заради постиженията си роденият в Глоджево българин през 2016 г. е отличен с наградата „Спортист на месец септември” в анкетата на Пресклуб "България", със "Спортен Икар" за постижение на годината при параолимпийците, както и с „Най-добър спортист с увреждания” в ежегодната престижна анкета „Спортист на годината”.


Източник: Фокус


Сн.: Getty Images/Guliver Photos



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.