19.06.2017 13:13

Президентът на ФИА идва в България

Видян 1755 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът на Международната автомобилна федерация (ФИА) Жан Тод ще посети България за втори път след 2009 г. Шефът на ФИА ще пристигне по покана на Съюза на българските автомобилисти (СБА) по случай честването на 60 години СБА. Официалната покана е отправена от председателя на СБА инж. Емил Панчев. Президентът на ФИА лично е потвърдил с писмо, че приема поканата и че ще присъства на тържеството на 6 юли в Централния военен клуб в гр. София. Освен това, втората визита на Жан Тод е свързана с още две годишнини. Едната е 60 години от създаването на сектор Авто-Мото в Националната спортна академия „Васил Левски“, а другата е 75-ата годишнина на висшето спортно училище в България. Според програмата Жан Тод ще изнесе лекция в Аула Максима, посветена на безопасността на движението и жертвите по пътищата. Това е една от най-важните дейности на ФИА, като целта е да се намалят с 50% пострадалите в пътни инциденти в световен мащаб. След това президентът ще бъде удостоен със званието „Доктор Хонорис кауза“ на НСА Васил Левски. Първата визита на Жан Тод в България бе на 20 ноември 2009 г., по-малко от месец, след като бе избран на поста президент на ФИА. Тогава той бе поканен от СБА и БФАС и даде да се разбере, че кандидатурата на рали България за кръг от WRC е сериозно подкрепена от ФИА и лично от него. Предшественикът на Жан Тод – сър Макс Мозли, направи първата си визита в чужбина пак в България през 1991 г., като по тази начин той засвидетелства уважението си към българския автомобилен спорт и лично към тогавашния председател на СБА и БФАС Георги Янакиев.


На 3 юли 1957 г. в хотел Балкан е учреден Български автомобилен и туринг клуб (БАТК), който остава приемник на всички предишни формирования, обслужвали нуждите и интересите на автомобилистите в България в предвоенния период. Веднага след своето учредяване клубът става член на Международната автомобилна федерация FIA, Международния алианс по туризъм (AIT) и Международната автомобилна организация по къмпинг и караванинг (FICC). През 1972г. на своя национална конференция БАТК взима решение за преименуването си в Съюз на българските автомобилисти. Първият председател на организацията е Цеко Драганов. Сега структурата на СБА включва две търговски дружества, 40 клона и 150 автомобилни клубове, което превръща СБА в  значимо общество, работещо в името и за ползата на своите членове. Съюзът на българските автомобилисти е официален член на Европейската организация за пътна помощ (ARC Europe).  „Пътна помощ” е основната дейност на СБА. Съгласно международните споразумения, СБА е единствената оторизирана организация да оказва технически услуги и репатриране на нуждаещите се автомобилисти, които са членове на автомобилните организации от Европа. СБА също така обслужва по-голямата част от вносителите на автомобили в България. Друга основна дейност на СБА са годишните технически прегледи. Организацията разполага с 60 пункта за годишни технически прегледи, където професионално и качествено извършва проверка на техническото състояние на автомобила.


Членството и абонаментът в СБА съчетават горепосоченото като така предоставят безплатни услуги пътна помощ и годишен технически преглед. В последните 5 години има значителен ръст на членската маса. В СБА годишно се обслужват над 250 000 автомобилисти. Съюзът на българските автомобилисти провежда учебна дейност за подготовка на водачи на моторни превозни средства от 1960г. СБА съхрани традициите и доброто си име в организирането и провеждането на дейността по обучение на водачи от категория “В”.  Съюзът продължава изграждането на нови учебно-технически центрове. Тази година трябва да започне изграждане на нови центрове в градовете Видин и Пловдив. СБА като сдружение с нестопанска цел активно се бори за пътната безопасност. Ежегодно организира множество кампании. Една от тях е Акция Светлина, а след това и Акция Зима, в партньорство с КАТ, БЧК и други, когато СБА подготвя хиляди автомобилисти преди зимния сезон. Съюзът участва в комисиите за промени в Закона за движението по пътищата и при обсъждане на нормативната уредба в България, защитавайки интересите и безопасността на българските шофьори. Затова всички дейности на СБА са свързани с безопасността на пътя. Приложното колоездене е една от важните дейности на СБА. То развива уменията на подрастващите в майсторското владеене на колелото и ги учи на пътна безопасност. Националното движение по приложно колоездене съществува вече 35 г. – време, в което в спортните клубове по тази дисциплина са били обучени хиляди деца, десетки са станали медалисти, а България – вицеевропейски шампион в Чехия. Автомобилният и картинг спорт са важна част от историята на СБА. Десетките автомобилни състезания продължават да привличат многолюдна аудитория. През 2010 година България беше домакин на кръг от Световния рали шампионат на ФИА за марки. С помощта на Съюза освен спортни се провеждат и масови автомобилни прояви, които имат за основна цел безопасността на движението и икономичното управление на автомобила. Днес СБА разполага с екип от над 600 души в цялата страна, който се грижи за денонощното спокойствие на хиляди български и чуждестранни шофьори.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

водолей