Свързани новини

12.08.2016 09:48

Дънекова за допинг пробата: Не се чувствам виновна, а неудобна

Видян 1421 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Състезателката на 3000 метра стипълчейз в леката атлетика Силвия Дънекова бе първата хваната с допинг проба на Олимпиадата в Рио.
Пред БНТ Дънекова заяви, че не се чувства виновна за нищо, а неудобна, заради което е попаднала под прицела на Международната антидопингова агенция.



Дънекова разказа , че откакто е пристигнала в Рио де Жанейро е била проверявана четири пъти. Първите три проби са били отрицателни, а резултатите от четвъртата сериозно са закъснели. Атлетката заяви, че последната й проба е била тествана шест пъти, като й било обяснено, че в теста има „съмнения за метаболни отпадъци и препарати“. Дънекова бе категорична, че при подобни „съмнения“ атлети от Съединените щати, например, не били преследвани и наказвани.
Повод за атаката към нея дала самата тя.



Лекоатлетката заяви, че преди време е написала възражение срещу методите на Световната антидопингова централа. Причината е, че й направило впечатление, че така нареченият жребий при определяне на това кой да бъде проверен и кой – не, е абсолютно формален.



От агенцията пристигали направо с готовите списъци, в които тя неизменно попадала.
Силвия Дънекова каза, че е напълно абсурдно, след като с нищо не застрашава като резултати фаворитите, изведнъж да започне да бяга за медал.



Състезателката каза още, че вече е приела наказанието си за факт, въпреки че все още не е излязъл резултата от „Б“-пробата.
Дънекова е категорична, че едва ли там резултатът ще е различен, тъй като това би компрометирало Световната антидопингова агенция.
Тя добави, че в Агенция са наясно, че състезателите няма как да се защитят.  По-късно стана ясно, че и втората проба на лекоталетката потвърждава резултата от първата и така тя няма да стартира на 3000 м с препятствия.



 Атлетката каза, че е имала намерение след Игрите в Рио да намали сериозно участията си и постепенно да се откаже. Ситуацията обаче и дава възможност да спре окончателно. Дънекова заяви, че очаква атаки отвсякъде и критики.




От своя страна, Министерството на младежта и спорта осъди поведението на Дънекова, като посочи, че "отговорността  за субстанциите, които е приемала състезателката е лично нейна и на лекаря, с когото работи.”

От ведомството подчертаха, че от тяхна страна е направено всичко необходимо за превенция на подобни случаи като всичките ни олимпийци са преминали обучение за актуалните антидопингови правила на Световната антидопингова агенция и Международния олимпийски комитет, а взетите наскоро две проби на Дънекова са били отрицателни.



"Недопустимо е по този начин да се руши имиджът на България и да се слага петно върху целия български спорт!", подчертаха от министерството.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

лъв

Професионалните ангажименти днес ще ви донесат удовлетворение и признание


Професионалните ангажименти днес ще ви донесат