19.08.2015 16:50

Кралев чака медали от шест спорта в Рио

Видян 1231 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На предстоящите Олимпийски игри в Рио имаме шанс за медали в шест спорта - борба, бокс, художествена гимнастика, спортната стрелба, леката атлетика и кану каяк. Към тях може да се прибавят щангите, ако бъде намалено наказанието на състезателите, както и мъжкият национален отбор по волейбол, при условие, че се класира, смята министърът на спорта Красен Кралев.Това съобщиха от Mediapool. Групата от около 20-тина олимпийци с шансове за отличия ще бъде определена в края на годината. Те ще бъдат на специална подготовка, финансово осигурена от държавата. За последните две години са инвестирани над 70 млн. лв. в спортни съоръжения. Предстоят търгове за реконструкцията на Зимния дворец, зала "Фестивална" и зала "София“. Евроквалификацията по футбол с Норвегия на 3 септември ще се играе на обновения национален стадион "Васил Левски".


В момента се планира бюджет 2016 г. Догодина по същото време е олимпиадата в Рио де Жанейро. На какъв бюджет ще разчитате през следващата година и колко ще струва издръжката на олимпийците ни?


Министерството на младежта и спорта (ММС) подготвя бюджета за следващата година в момента. Ясно е, че парите за спорт не достигат. Като дисциплинирани хора знаем, че първо трябва държавата да се стабилизира след тежкото, макар и кратко управление, което беше на БСП и ДПС. Виждаме натрупан излишък от близо 900 млн. лв. за първите шест месеца на годината. Предстои да проведем разговори с премиера и финансовия министър, за да се види на какво увеличение на бюджета може да разчитаме. При всички случаи обаче спортът, образованието и културата имат нужда от допълнителна помощ.


Средствата са необходими преди всичко за изграждане на спортна инфраструктура и на първо място за физкултурни салони в училищата. Това е най-тежкия проблем, с който се сблъсквам в момента.


За подготовката на спортистите, преди да поискаме увеличение на средствата и във връзка с олимпиадата, първо трябва да оптимизираме начина, по който се харчат парите. Бюджетът, с който разполагаме от близо 70 млн. лв., не е много, но има резерв в оптимизацията на средствата.


В момента лицензирани са близо 100 федерации у нас. ММС финансира около 70 от тях. Не смятам, че всички те имат нужда от държавна помощ. Трябва да има приоритетни спортове. Има спортове, които са с огромно социално значение и трябва да получат по-голямо финансиране, за сметка на други, които не носят медали и успехи.


Кои са приоритетните спортове, на които ще заложите? Кажете конкретно колко пари повече ще поискате?


Спортната инфраструктура има нужда от много големи инвестиции. Финансирането за нея не е в бюджета на ММС, а става чрез отделни постановления на правителството. Има много възможности за финансиране на спортната инфраструктура. Част от средствата идват и по Програмата за развитие на селските райони. Тук също може да има оптимизация. Не е нужно във всяко село да се прави стадион. Например има необходимост от ново трасе за биатлон в Боровец, което може да бъде построено по тази програма.


За 2014 г. и 2015 г. се инвестират над 70 млн. лв. в спортна инфраструктура. За довършване на колодрума в Пловдив отидоха 20 млн. лв. Съоръжението го откриваме на 30 август. В реконструкцията на Двореца на културата и спорта във Варна бяха вложени 13 млн. лв. За реконструкцията на Зимния дворец в София са предвидени 35 млн. лв. Надявам се след провеждането на търга цената да падне още. Така се освобождава допълнителен ресурс за инвестиции в други обекти. Отделно имаме средства за ремонта на зала "Фестивална" в София. В момента се подготвят обществените поръчки за зала "Фестивална" и Зимния дворец в столицата. Осигурени са средства и за ремонт на зала "София" до Националния тенис център.


До седмица ще приключи ремонтът на националния стадион "Васил Левски" за около 1 млн. лв. Те са инвестирани в чисто нов терен и поливна система, нова система за пожаро-известяване и чисто ново табло. Така националният отбор ще посрещне отбора на Норвегия в изключително важния мач за класиране за европейското първенство на 3 септември на един обновен стадион.


По инициатива на ММС спортният тотализатор стартира специална моментна лотарийна игра "Твоят късмет". Приходите от нея ще се предоставят за изграждане на спортни обекти на общините. Парите за всяка община ще се разпределят на базата на купените билети на нейна територия. Целта е да се стимулира по-голямо участие на хората в общината и да се знае, че всички приходи, които се генерират в тази община, ще бъдат върнати в нея. По този начин се избягва субективният елемент при определянето на приоритетни проекти. Самите кметове и общини ще решават към кои обекти да бъдат насочени средствата. Така тази община, която подкрепя повече българския спорт, респективно държавата ще я подкрепи повече в изграждането на спортна инфраструктура.


От първия тираж на играта "Твоят късмет" очакваме приходи за ММС между 5 и 7.5 млн. лв. Тези пари ще бъдат разпределени между общините. Убеден съм, че играта ще има успех и ще продължим и с нов тираж.


Смятате ли, че държавният тотализатор закъсня с лотарийните игри и пазарът беше зает от частния сектор.


Когато новото ръководство на "Спортния тотализатор" пое управлението, доста неща се бяха случили в държавата през тази година и половина. Държавата беше проспала сериозното навлизане на частния бизнес в сегмента на цифровите игри, които са пряка конкуренция на Тото 2, както и момента с развитието на моментните лотарийни игри. На "Спортния тотализатор" му беше нужно около половин година, докато навакса пропуснатото през последната година и половина.


Държавното тото и частните хазартни игри са неравнопоставени – част от печалбата на "Спортния тотализатор" отива за финансиране на спорта, докато при частните игри няма такова нещо. Ще предложите ли промени в законодателството, така че двата канала да имат равен старт?


В момента обмисляме промени в новия Закон за спорта. В отделните държави практиката е различна. Вариантите са два. Единият е приходите за спорт да идват от националните оператори за хазартни игри, а другият - от акцизни стоки като алкохол и цигари.


За България би трябвало или да има подсигурен периметър монополен за спортния тотализатор, в който да се развива и да не е конкурентен с останалите частни оператори, или точно както тях да развива всички игри, като би могло от всички видове залагания за спортни мачове да се отчисляват средства за българския спорт.


Има ли идея "Спортният тотализатор" да бъде продаден?


Няма такава мисъл дори. Разбира се, че той остава държавен. Такава идея на никого не е минавала през акъла. Тотото трябва да се развива така, както се развива една частна компания, а не да стои като компания от социалистически тип, която разчита на държавен монопол в даден сектор. Този пазар е изключително динамичен, има много голямо потребление и популярност в България и мениджмънтът на тото трябва да предлага нови и нови игри, за да може да взима по-голям пазарен дял.


Защо повече от два пъти поскъпна ремонта на Двореца на културата и спорта във Варна?


Две са причините за това. Имаше спекулативно изнасяне на информация от предишното ръководство на Двореца на културата и спорта. Те бяха предвидили козметичен ремонт, който нямаше да свърши никаква работа. Нямаше направено проектиране. В момента, в който се отвори и се видя какво е реалното състояние на сградата, рухна митът за здравото социалистическо строителство.


Оказа се, че са правили абсолютно престъпни неща – носеща колона висеше във въздуха, цели плочи липсваха от чертежите. Очевидно навремето са бързали за откриването на 56-тата сесия на Международната организация на стоматолозите през далечната 1968 г. и са направили грешки, от които само Господ ни е опазил през всичките тези години да няма инцидент. Това ни принуди да съборим всичко изгнило. На практика сградата остана по скеле, преди да се изгради наново. Беше невъзможно да се правят козметични ремонти.


Към момента няма закъснение на строително-монтажните дейности. Отделните сектори на зала "Конгресна" се пускат на етапи. За европейското първенство по волейбол за мъже през октомври всички сектори ще работят.


Между другото очаквам същите изненади сега, като отворим и Зимния дворец в София за ремонт.


Да не се окаже, че и той ще излезе двойно? Това прави повече от заложените 50 млн. лв. по времето на предшественика ви Марияна Георгиева?


Не, няма да се окаже двойно. Точно за това се борехме в съда да не плащаме толкова много. Спечелихме делото. Има направени предварителни обследвания. Ще обявим изцяло нова обществена поръчка с прогнозна стойност до 35 млн. лв. Надявам се цената да падне и още.


Казахте, че няма да се финансират всичките 70 спортни федерации, както е в момента. А предвиждате ли някаква реформа в спорта?


По принцип още тази година въведохме лимит във финансирането на федерации без сериозен принос за развитието на спорта. САЩ финансират около 35 – 40 федерации, не може ние да финансираме двойно повече. Точно колко федерации ще получат финансиране през 2016 г. не може да се каже сега, защото правим разчетите. Ясно е обаче, че 80% от средствата ще отидат във федерациите с международен принос за България, които ще имат представители на олимпиадата в Рио, както и тези с важно социално значение.


В момента шанс за медали на олимпиадата в Рио имаме в спортовете - борба, бокс, художествена гимнастика, спортната стрелба, леката атлетика и кану каяк. Слагаме и вдигането на тежести, ако имаме позитивно развитие след седмица в намаляването на наказанията, които бяха наложени на щангистите ни за употребата на допинг.


Към тях трябва да прибавим и отбора по волейбол. При мъжкия национален тим по-трудно ще бъде класирането за участие в игрите, отколкото самото представяне на олимпиадата. Сигурен съм, че ако се класираме, ще бъдем огромен фактор в Рио. Това са спортовете, които ще бъдат приоритетни.


Отделно имаме спортове, които са с огромно социално значение. Те също ще бъдат достатъчно добре финансирани. Тук слагам на първо място футбола, който е най-популярният спорт, като с него са ангажирани близо 60 хил. души. Не може да се правим, че този спорт не съществува и държавата да не дава и лев. Пари ще се отделят за детските школи на отборите. Другите социално значими спортове са баскетбол, хандбал, ски, гимнастика, плуване, тенис и неолимпийските бойни спортове.


В Лондон българските спортисти останаха без титла, ще успеят ли в Рио?


Не искам това да се превръща във фиксидея. Надявам се, че имаме спортисти, които могат да се преборят за медали. България има талантливи спортисти и е хубаво да ги защитава и те да я представляват на големите спортни форуми. Всички спортисти без изключение, които имат шанс за медали, ще получат отделно финансиране, за да се подготвят за Олимпийските игри.


В края на годината ще определим групата олимпийци, които имат шанс за отличия. Предполагам, че тя ще от около двайсетина души. Те ще бъдат осигурени финансово с треньори, медицински щабове, лагери - всичко от което имат нужда.


Важна е и борбата с допинга. Кога най-после ще бъде лицензирана антидопинговата лаборатория от WADA, която беше основен приоритет по времето на първия мандат на ГЕРБ ?


Свършена е много работа. По време на първия мандат на ГЕРБ бяха инвестирани 9 млн. лв. Лабораторията е за превенция на спортистите срещу употребата на забранени вещества, за да избягаме от подобни скандали, като този с щангите. В лабораторията работят много добри специалисти, които могат да дадат полезни съвети, за да не се стига до такива гафове. За съжаление, не се ползва от всички федерации.


Антидопинговата лабораторията получи акредитация по БДС в началото на 2015 г. За да изпълним необходимите 3000 проби и да получим акредитация от световната антидопинговата лаборатория, са нужни средства, които ще бъдат заложени в бюджет 2016.


Какво правите за масовия спорт при децата? В момента учениците до 4 клас са лишени от спорт, дори и в училище.


Министерството на младежта и спорта положи много усилия и предложихме ключова реформа в образованието, която мина на първо четене и предстои да влезе на второ със Закона за училищното образование в парламента през септември. Така за първи път квалифицирани учители по физическо възпитание ще водят заниманията на учениците от 1 до 4 клас. Благодаря на колегите от образователното министерство, защото, за да мине тази реформа, те трябваше да намалят изискуемия хорариум на началните учители, което беше направено.


В училищата отношението към физическото възпитание зависи само и единство от личното отношение на директора. Тоест, има силно субективен момент, който ние искаме да елиминираме. Това е битка за здравето на децата срещу обездвижването и наднорменото тегло. Правим анализ на съществуващата спортна база в училищата и се предвижда да бъдат изградени различни спортни салони спрямо населеното място.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Рубен Аморим

Аморим е новият фаворит за наследник на Клоп

След като вчера излезе информация, че ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния