01/02

Свързани новини

07.08.2012 16:34

500 долара и Мерцедес за едната титла на Боян Радев

Видян 4213 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Аз съм ходил при всички предишни ръководители на спорта, при държавни мъже и съм искал българските олимпийски шампиони да получават както останалите шампиони по света. Или след като слязат от стълбичката, да получават по 2000 долара (3200 лв. по сегашния курс) на месец пожизнено”, казва Боян Радев. За двете си олимпийски титли му се полагат 1800 лв. бонус месечно според последната разпоредба на кабинета. Пари, които му стигат за следобедното уиски и за сносен живот, прибавени към пенсията на офицер от разузнаването – тя е около 700 лева.


Мнозина подценяват Боян Радев, защото бил селянин и каруцар по произход. Всъщност, той се оказва най-големият финансов мозък в родния спорт. В България, където е невъзможно човек да стане милионер от спорт и е малко вероятно да го направи от друг бизнес, бившият миньор намира начин да осребри името си. 


Като трикратен носител на наградата Спортист на годината, към която подаряват ценна картина, той започва да прави първата частна художествена колекция в страната. Купува творбите на старите майстори през 70-те години, когато никой не ги търси, а платната, подписани Майстора, Обрешков, Златю струват по 200-400 лева.


Когато взема една картина обаче, интелектуалците често му подаряват и втора, и трета, защото за тях е гордост да бъдат приятели с първия българин, станал двукратен олимпийски шампион. 


„Тогава всички купуваха розови плочки и клозети и ми се чудеха на акъла какво ще ги правя тези картини. После с демокрацията стойността на картините стана десетки хиляди долара парчето и вече не ми се чудеха”, усмихва се под мустак философът с четвърти клас образование.


Боян печели златния медал на игрите в Токио през 1964 г. и на тези в Мексико през 1968 г. в класическата борба – категория до 97 кг. 


И додсега помни какво е направил с парите от втория си шампионски пояс. Премията от 500 долара – тогава един мерцедес струва 2000 в зелено, към която прибавя заем от още толкова от колегата си олимпийски шампион Петър Киров и сума от печалба на покер, му стига да си купи „на черно” масленозелен „Форд Мустанг Гранде”. 


По онова време в България колите са само руски и са рядкост. Борецът много се набива на очи и държавата откупува колата, която е пратена в наша дипломатическа мисия в чужбина.


Понеже е любимец на Тодор Живков му дават бонус във вид на Мерцедес. Говори се, че само двама от фаворитите на Първия са възнаградени с такъв автомобил, какъвто имат само министрите и членовете на Политбюро, считан за върха на сладоледа по времето на Тато. 


Единият щастливец е борецът Радев, а другият – актьорът Георги Калоянчев. Интересно е, че за нито един от двамата тези коли не стават любими. Калата се отказва от мерца, понеже му е много скъпа поддръжката. Боян Радев пък се разделя с него, за да се сдобие с цяла колекция на Бенчо Обрешков. Шитка колата на търновски свинар. Онзи плаща невероятните за соца 40 000 лева – два апартамента в София. А Радев инвестира в 80 произведения на любимия си художник, както се хвали в медиите.


Всяко платно излиза по 400 лева. Общата сметка е 32 000 лева. Радев никога не се пазари за картини и отстъпки „за бройка”. Пък и защо да го прави - Боян си спестява 8000 лева – толкова е извръжката на средно българско семейство за 2 години във времето на соца. 


Днес същите картини, купени за 32 000 лева, струват повече от милион. Така че сметката, определяна като умопомрачителна за онова време, се оказва майсторски изчислена инвестиция от бореца.


Радев е много напред с материала и в качеството си на разузнавач. Живее с години във Виена. Дали е проява на чувство за хумор от страна на изпратилите го, ала Радев е не какъв да е, а го назначават за културен аташе в австрийската столица.


Пост, достоен за колекционер номер едно в България. Но считан за смехотворен от червената аристокрация, която за разлика от интелектуалния елит се отнася с пренебрежение към човека от народа. 


И спестените във Виена долари и шилинги, които му плащат по първо и второ направление, Боян Радев инвестира в изкуство. 


Темата за парите в спорта и изкуството никак не е чужда на професора от школата на живота. Ето как разсъждава той по въпроса: „Сега се говори за много пари в спорта. Големите пари са за футболистите. А за мен истината е в олимпийските игри. Един спортист, който стане олимпийски шампион, трябва да взема поне половин милион долара. Защото този човек следващата година може да е инвалид. 


Това са хората, достойни за големите пари в спорта. Пред тях се прекланям. Много хора се правят на велики, на големи българи с държавни средства. Когато обаче вече не са на важни постове, се вижда, че са напълно измислени. Така е и с политиците. Докато са депутати, министри, всички им се слагат. А след като паднат от постовете си, всички са срещу тях. Затова нито един политик не се помни в България, няма и да ги помнят”.


Човекът, превърнал в свои емблеми пурата, уискито и раираното сако, държи на имиджа си на публична фигура и глас на народа. 


Той дори е докачлив, когато някой го бъзика на тази тема. Заради многото коментари, които му донесе проявата на личен стил – носи един и същи десен сако десетилетия наред, Радев беше отворил гардероба си пред репортер на всекидневник и беше показал еднаквите 32 парчета, които къта. По един за всеки ден от месеца. Плюс резерва.


Вероятно заради този свой характер и до днес Боян Радев е уважаван не само у нас, но и в чужбина. Неотдавна той бе отличен и от световната борба, и дори лично от президента на Международния олимпийски комитет с почетни призове.



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

лъв

Професионалните ангажименти днес ще ви донесат удовлетворение и признание


Професионалните ангажименти днес ще ви донесат