Свързани новини

27.10.2010 15:04

Стефка взела $400 за рекорда си

Видян 1842 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Датата е 30 август 1987 година. Събитието – световното първенство по лека атлетика, а една ВЕЛИКА българка се готви в сектора за скок височина. Това е Стефка Костадинова. Пловдивчанката се засилва и прави скок в историята. Преодоляната летва е поставена на 209 см – резултат, който вече 23 години остава недостижим. Заради режима в България тогава обаче невероятното постижение на Стефка е слабо оценено. Костадинова получава едва $400 от държавата.


„Влязох в един златарски магазин. Купих си обеци за $60-$70, а с останалите пари почерпих целия отбор. Всичко похарчих до стотинка", разказа олимпийската шампионка Костадинова в предаването Стани богат по Нова ТВ, което този сезон е благотворително, и парите от него ще отидат за стипендии за образование в спортни училища на възпитаници от домовете за деца, лишени от родителски грижи.


Впрочем Стефка е била световна рекордьорка доста преди шампионата в Рим. За това разказа първият й треньор Добри Иванов. „Костадинова беше уникален талант. На 11 г. и 10 месеца Стефка скочи 166 см, което беше световен рекорд. И тогава се видя, че от нея ще излезе нещо голямо", спомня си Иванов. Треньорът още се просълзява, когато си спомня за онази знаменита за българския спорт римска вечер. „Тръпнех в очакване какво ще се случи. Бях седнал вкъщи с чаша ракия на масата, но от напрежение не отпих и глътка. Когато Стефка скочи, не знаех къде се намирам. Имах чувството, че съм на седмото небе. Около половин час не казах и дума. Само крещях и плаках“, разказва специалистът.


За Стефка обаче човекът, който най-много е допринесъл за успеха й е дядо. „Той почина през 1998 г. и много ми липсва. Дядо ми е най-важният човек в живота ми. Беше навсякъде с мен, в училище, на стадиона. Когато скочих за първи път 200 см, той беше там и щеше да получи удар", сподели Костадинова.


Носителката на 7 златни медала от световни първенства на открито и в зала е имала и среща с великата гадателка Ванга, която е продължила секунди. Пророчицата е казала на родената в Пловдив бивша спортистка, че е благословена и всичко в живота й ще се случва от втория опит.


„Тогава си мислех само за спорта. Световните ми рекорди наистина са от втори опит, но се оказа, че думите на Ванга са и за живота. Имам втори брак", смее се Стефка.


Хърватка гони постижението


Хърватката Бланка Влашич е единствената спортистка в света, която се е доближавала до рекорда на Стефка Костадинова. Атлет №1 на Европа за 2010 гоина сподели огромното си уважение председателката на БОК.


"Стефка Костадинова е икона в спорта. Тя и до днес е моят кумир. Като малко момиче непрекъснато я гледах и й се възхищавах. Моят баща ми носеше записи, като целта му беше да ме научи да скачам с нейната техника. Наистина се опитвах да я копирам. Поласкана съм от думите й, че съм способна да подобря световния рекорд. Много е трудно, но съм близо - скачала съм 208 см. Имам време пред себе си и съм мотивирана, макар че това не ми е фикс идея", сподели хърватската звезда.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности за