Свързани новини

11.06.2010 11:18

От днес светът е футбол

Видян 1811 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес ще бъде даден старта на най-чаканото футболно събитие в последните четири години - Световното първенство, което ще привлече милиарди зрители пред телевизионните екрани, както и на стадионите в Южна Африка.


Като зрителски интерес, Световното първенство по футбол надминава дори летните Олимпийски игри. Досега са се изиграли 18 Мондиала, като първият е през 1930 година в Уругвай, когато домакините триумфират и с титлата. На последното Световно първенство пък титлата бе спечелена от Италия, която победи на финала Франция след изпълнение на дузпи. Турнирът се провежда веднъж на четири години, като единственото изключение е през 1942 и 1946 година, когато заради войната световните финали не се провеждат. Най-успешен тим в историята на Мондиала е Бразилия, който има пет титли, последната от които е в Япония и Южна Корея през 2002 година. "Селесао" са следвани от последния победител Италия, който е с четири трофея, а Германия има три. За първи път първенството ще се проведе в Африка, като домакин ще е ЮАР. Двама играчи държат рекорда за най-много изиграни Мондиали - мексиканецът Антонио Карбахал и германецът Лотар Матеус, които имат цели пет участия на Световни финали. Легендата Пеле пък е единственият играч с три световни титли. Бразилецът Роналдо е рекордьор по отбелязани голове на Мондиали, записвайки цели 15 гола. Марио Загало от Бразилия и Франц Бекенбауер от Германия са единствените хора, които са печелили титлата и като играчи, и като треньори. Загало го стори през 1958 и 1962 година като играч, а като треньор триумфира през 1970 година. Кайзер Франц пък спечели Мондиала през 1974 като играч и през 1990 година като треньор. На тазгодишното 19-то Световно първенство ще участват 32 отбора, които са разпределени в осем групи, като първите два тима от група ще продължат на осминафиналите, където директни елиминации ще определят продължаващите в следващата фаза чак до финала. За фаворити в турнира се смятат европейският шампион Испания, както и Бразилия. Шанс да триумфират в Африка имат другите обичайни фаворити - Германия, Аржентина, Англия, Италия и Франция. Българският национален отбор не успя да се класира за турнира, след като остана трети в своята квалификационна група зад световния първенец Италия и тима на Ейре, който загуби злощастно в баражите от Франция и бе на косъм от участие на Мондиала. Откриващият мач на първенството ще


противопостави домакините от Южна Африка и Мексико в мач, който ще се играе на 90-хилядния "Сокър Стейдиъм" в Совето (Йоханесбург) на 11 юни, докато Франция и Уругвай ще премерят сили по-късно вечерта в другия сблъсък от група "А". Южноафриканците разчитат на силна домакинска подкрепа, както и на присъствието на политическата икона Нелсън Мандела, който ще се опита да вдъхнови тима на Карлос Алберто Парейра. Мексико пък предлага смесица от младост и опит, водена от ветерана на Барселона Рафаел Маркес и определено "ацтеките" биха били фаворити в този мач, стига той да се играеше във всяка друга държава, но не и Южна Африка. Два часа преди откриващия мач, който започва в 17:00 часа българско време, ще има и официална церемония по откриването на турнира. Бившият световен шампион Франция пък започва първия си мач на Мондиала срещу Уругвай в доста неизгодна позиция, след като постигна слаби резултати в подготовката си. "Петлите" загубиха с 0:1 от Китай миналата седмица, а преди това трудно победиха Коста Рика с 2:1 и направиха равенство 1:1 с Тунис. Те бяха критикувани и от младши министъра на спорта Рама Яде, която публично заяви, че изборът им на хотел е неоправдан, поради високите цени, и помоли за коректност в този момент на криза. Единствената утеха за французите е, че са в сравнително лесна група, заедно с тимовете на Мексико и Южна Африка. За уругвайците пък това е шанс да си спомнят славните времена в миналото. Те спечелиха първия Мондиал през 1930 година и този през 1950 година, но оттогава трудно правят впечатление на голямо първенство. Треньорът Оскар Табарес, който изведе тима до победи над Швейцария и Израел съответно с 3:1 и 4:1 в приятелски срещи, обаче е готов да загърби миналото и да помогне на Уругвай да се представи добре на Мондиала. Нападението на южноамериканците е особено ударно, като там си партнират двукратният носител на "Златната обувка" Диего Форлан и звездата на Аякс Луис Суарес, който реализира 35 гола в последния си сезон в Холандия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще