Олимпийския фестивал в Албена

Свързани новини

12.06.2023 16:40

Младите спортни таланти си дават среща на олимпийския фестивал в Албена

Видян 4976 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Над 550 бъдещи шампиони на България си дават тези дни среща на Олимпийския младежки фестивал в Албена. Българският олимпийски комитет организира за 16-а поредна година мултиспортното събитие, домакин на което отново е черноморската перла по Северното ни крайбрежие.



На тържественото откриване днес генералният секретар на БОК Белчо Горанов поздрави участниците и им пожела успех от името на президента на БОК Стефка Костадинова. „Този фестивал е за вас, той през годините роди истински шампиони, които днес участват с успех на олимпиади, на световни и европейски първенства. Желая ви да изживеете приятни моменти, да намерите нови приятели и да се насладите от срещите със своите връстници по време на фестивала,“ каза още Горанов, който е и шеф на Правната и етична комисия към световната федерация по борба.



На церемонията присъстваха още Денис Тахиров – мениджър „Спорт“ в Албена АД и Анатоли Илиев – председател на Асоциация „Спорт в свободното време“ и на „Българската спортна федерация за деца и младежи в риск“. Церемонията завърши с атрактивните изпълнения на ръководения от Стоян Господинов фолклорен ансамбъл „Добруджа“ и традиционното хоро, което се изви в голямата зала на курорта. Амбицията на организаторите е в следващите години фестивалът да се утвърди като среща на младите спортни надежди от всички балкански държави.



Състезанията в 11 спорта са на отличното подготвените спортни терени и игрища в „Албена“, който през 2019 г. стана първият в историята, удостоен от Асоциацията на европейските градове и столици на спорта (ACES Europa) с титлата „Европейски курорт на спорта“.



След като през миналите две години дебют на фестивала последователно направиха бейзбола и брейка, сега това прави и стрийт фитнесът. Тези така нашумели надпревари в градска среда са сред любимите на младежите и това е причина за организирането на демонстративни изпълнения сега в Албена на виртиуозите от Пловдив, Русе и Силистра. По този начин БОК откликва на интереса при подрастващите и на тенденциите все повече ърбан спортове да бъдат застъпени в програмите на глобалните форуми. Бейзболистите отново се състезават на мини турнир в Албена, а най-новият олимпийски спорт брейк също е представен с демонстративни изпълнения на представители от Перник, София, Бургас и Варна, които са сред най-добрите у нас. Наред с това състезания се организират в спортовете бадминтон, баскетбол, лека атлетика, плажен волейбол, плажна борба, плуване, футбол и тенис на маса. В тях, съобразно различните наредби в отделните дисциплини, ще участват младежи родени в периода 2005 – 2009 година.



Както винаги фестивалът на БОК е под мотото "Да открием олимпийските надежди на България“. От основаването си досега тези състезания са били първо сериозно изпитание за много български спортни надежди, по-късно утвърдили се в националните отбори, участвали в младежки олимпийски игри, а част от тях вече и на олимпийски игри. Целта на фестивала е да допринася за популяризирането на основните идеали, принципи и ценности на олимпизма и разпространяването им сред младото поколение, както и да даде възможност за изява на младите спортни таланти.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.