Само в изграждането и модернизацията на осемте стадиона Катар вложи между 6,5 и 10 млрд. долара. Отделно огромни средства бяха насочени в инфраструктурни проекти, изграждане на метро, летище и др.

Свързани новини

21.11.2022 15:32

Катар 2022 – световно, скъпо, колкото всички 21 досега, взети заедно

Видян 5249 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В неделя Катар официално се превърна в най-малката държава, приела световно първенство по футбол. Шампионатът се очертава като най-скъпия в историята.


Официални данни за стойността на вложените средства от Катар в подготовката за световното първенство няма. Изчисленията на специалисти са, че сумата надхвърля 200 млрд. долара, като дори се посочват около 220-230 милиарда, пише Блумбърг. Това изстрелва турнира много далеч напред като най-скъпия в историята. За сравнение, до момента на първо място беше световното в Бразилия през 2014 г. с вложени 15 млрд. долара, а последното първенство в Русия през 2018 г. е струвало 11,6 милиарда.


Ако сумите за Катар са верни, то турнирът в арабската страна става по-скъп дори от всички предишни 21 световни първенства, взети заедно, пише Дойче веле.


Само в изграждането и модернизацията на осемте стадиона Катар вложи между 6,5 и 10 млрд. долара. Отделно огромни средства бяха насочени в инфраструктурни проекти, изграждане на метро, летище и др.


Местните власти изтъкват, че вложенията са част от инвестиционния проект, наречен Катар нешънъл вижън 2030.
Една от големите цели на Катар е да покаже, че световното няма да остави т.нар. бели слонове (английският израз за съоръжения, изградени за спортни състезания, които след това не се използват). Намеренията на властите са три от стадионите да продължат да се използват в сегашния им вид, а останалите или да бъдат преобразувани в други сгради, или капацитетът им да бъде значително намален, а премахнатите трибуни - дарени.


Страната гледа към други спортни състезания, като следващата година ще приеме и Купата на Азия. Надеждите на катарците са след време да са домакини и на мачове от европейския клубен футбол - например на финала в Шампионската лига.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв