Свързани новини

05.08.2022 09:08

Тотото спира парите за спорта с последното решение на кабинета на Промяната

Видян 5987 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всички държавни предприятия ще престанат да съществуват в правния мир от Нова година, поради което предстои преобразуването им в търговски дружества или публични структури. Това обаче може да създаде проблеми на ДП "Български спортен тотализатор", коeто може да загуби основанието си да прави директни преводи за спорта към Министерството на младежта и спорта, става ясно от стенограмата от последното заседание на правителството на Кирил Петков. То е водено от тогавашния вицепремиер Асен Василев.



Преустановяването на статута "държавно предприятие" е част от реформата в сектора на публичните предприятия у нас и е ключов ангажимент, който страната пое във връзка с членството в чакалнята за еврозоната ERM II, с подготовката за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и с Плана за възстановяване и устойчиност.
Работна група в последните месеци е направила предложения за преобразуване или закриване на 6 държавни предприятия, съобщава бившият вицепремиер Калина Константинова. От тях единствено ДП "Български спортен тотализатор" трябва да стане еднолично акционерно дружество. Предприятията "Българо – германски център за професионално обучение", "Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда", "Управление и стопанисване на язовирите" и "Фонд затворно дело" се преобразуват в административни структури, защото осъществяват предимно публични функции и политики. "Държавната петролна компания" пък ще бъде закрита.



"Има редица държавни предприятия под структурите на Министерството на земеделието и Министерството на транспорта, за които за съжаление не са взети решения", посочва Константинова. Според нея процесът по преобразуването вече доста закъснява. "Реалността е, че тези решения е трябвало да се вземат буквално преди години, стартът на работата по тях е отлаган с години и тук за кратки месеци се извърши много работа, но за съжаление сме само донякъде", казва Константинова.
В темата се включва спортният министър към 1 август Радостин Василев, която обявява, че тотализаторът не може да бъде преобразуван в търговско предприятие към настоящия момент "по ред причини, които ще доведат до изключително тежко затрудняване, на практика невъзможност за неговото съществуване".



Проблемът е, че без законодателни промени тотализаторът според Василев може да има проблеми с лицензите си за хазартни игри, част от които, например моментните лотарии, могат да се организират само от държавата.
Освен това преобразуването в търговско дружество означава отпадане на възможността за директно отчисляване на постъпленията от дейността му към спортното министерство, което практически е най-голямата тревога на Василев. За 2021 г. тотализаторът отчете чиста печалба в размер на 11 млн. лв., както и превод към спортното министерство в размер на 42 млн. лв. Отделно, за такси за хазарт операторът внесе 42.5 млн. лв., което значи, че приходът за държавата от БСТ през миналата година е бил общо 84.5 млн. лв.



Големият проблем е за какъв точно спорт отиват парите от тотализатора. Преди две години одит на Сметната палата за периода 2017 – 2018 г. показа, че спортният министър Красен Кралев не е отпуснал нито лев от парите на БСТ за физкултурни салони в държавните и общинските училища, както изисква законът. За сметка на това, всички пари са били прилапани от спортните федерации. По данни на одиторите към онзи момент от 2591 училища в страната едва 697 са имали нормален физкултурен салон, а 478 са били без помещения за спорт. На този фон Кралев дори не е благоволил да издаде наредба за финансиране на учебните заведения. На всичкото отгоре Сметната палата е констатирала и проблемни спонсорства и дарения, правени от тотализатора на отделни спортни организации и спортисти, което е недопустимо.



"Изпитвам силни притеснения от това да не се случи така, че като търговско предприятие да загубим средствата, които би трябвало тогава да влизат директно във финансите (в държавния бюджет, б. р.). Ще се промени начинът на разпределение, трябва да пипаме Закона за хазарта, трябва да променим самия закон за тотализатора, Търговският закон трябва да се промени по повод това нещо, по-скоро към момента съм притеснен не, че не трябва да бъде търговско предприятие, но като виждам, че има други, които изчакват и не са готови, най-вероятно с никакъв анализ, нека, ако е възможно, да изчакаме", призовава Василев. Той предлага преобразуването на предприятието да се отложи поне за септември.



Идеята обаче не се приема и в крайна сметка решението на МС, чиято цел е да ускори преструктурирането, е прието.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Един ден, в който ще гледате философски на живота

Един ден, в който ще гледате философски на живота и ще