Свързани новини

19.05.2009 09:52

Левски е отборът на българските деца

Видян 2030 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Левски е най-обичаният футболен клуб сред българските деца. Според национално проучване на детския портал www.az-deteto.com, в което се включиха повече от 600 деца, близо 40% от българчетата са за "сините", съобщава БГНЕС.


Малко повече от 26% от децата в страната подкрепят ЦСКА. На трето място е Черно море Варна с 3,4%. Следват Ботев и Локомотив от Пловдив с 2,9 и 2,8 %, Локо Сф с 2,6% и Берое Стара Загора с 2,3% фенове сред децата.
В топ 10 намират място още Спартак Варна, Миньор Перник и Дунав Русе.
Възрастта на участниците е между 4 и 18 години, като основната част са 8-14 годишните. От анкетираните деца - 18% са от София, 7% от Варна, 6,5% от Пловдив, по 4 % от Добрич, Бургас и Стара Загора. Много интересни за анализ са резултатите в отделните градове. В София над 60% от децата са за Левски, а около 35% за "армейците". Градовете от където има повече от 1 професионален отбор - Варна, Пловдив и Бургас също показват любопитна фенска картина. Във Варна Черно море има повече фенове от ЦСКА и Левски взети заедно. Съотношението в морската столица е: Черно море - 40%, Спартак Варна - 22%, Левски - 22% и ЦСКА - 16%.
В Пловдив местните Ботев и Локо имат по равен брой привърженици, като и "смърфовете" и "канарчетата" са с повече фенове, отколкото имат Левски и ЦСКА общо. Съотношението е: Ботев Пловдив - 34%, Локо Пд - 34% Левски - 12%, ЦСКА - 10%. Малко по-различно е в Бургас. Въпреки двата тима в града, най-обичан е столичният Левски. Съотношението е: Левски - 35% , Черноморец - 30% , ЦСКА - 25% , Нафтекс - 10%.
Друг тип градове са тези, които имат по 1 отбор и той е в "А" група. Там хората обичат местния клуб и един от двата столични "гранда". На някои места като Благоевград, Стара Загора и Перник хората явно предпочитат местния тим, докато в Сливен и Ловеч, любовта на феновете е разпределена по равно. Русе и Враца са футболни центрове, които повече от 15 години не са имали отбор в "А" група. Въпреки това местните деца предпочитат да казват, че са за Дунав или Ботев, а не за ЦСКА и Левски.
На обратния полюс са други доскорошни центрове, които вече се превръщат в умиращи футболни градове. Откакто бяха закрити Спартак Плевен и Добруджа, децата в двата града съвсем са се отдали на Левски и ЦСКА. Същото е и в Габрово и Шумен. Интересно е да се разбият два мита по въпроса за фенството. Спряганият за "червена" крепост Добрич има съвсем малко повече "червени" фенове, отколкото "сини". Напук на популярното знаме "Шумен мрази ЦСКА", сред децата в Шумен има повече "армейци". В Габрово и Плевен съотношението е 50:50. Има разбира се и градове, които са подчертано оцветени в "червено" или "синьо". Това са населени места, където местният отбор никога не е бил на почит и не е имал сериозни успехи. Например над 80% от децата във Видин са за Левски, а над 90% от тези в Казанлък са за ЦСКА.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

лъв