Свързани новини

07.04.2021 17:22

САЩ призовават за бойкот на зимната Олимпиада в Пекин

Видян 2209 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По-малко от година преди зимните олимпийски игри в Пекин, форумът се превърна в заложник на политически конфликт между Китай и Западния свят.


Държавният департамент на САЩ обяви, че администрацията на президента Джо Байдън провежда консултации със съюзнически държави за координиран подход спрямо Китай заради нарушаването на човешките права в страната, включително как да се процедира със зимната олимпиада в Пекин `22 следващия февруари. Бойкот на игрите е "нещо, което бихме искали да обсъдим", разкри говорителят по външната политика на Съединените щати Нед Прайс.


"Част от нашия поглед и отношението ни към тази олимпиада включва задълбочени разговори и консултации с партньори и съюзници по целия свят", заяви той пред репортери във Вашингтон във вторник.


Апел за бойкот на XXIV зимни игри беше отправен към американското правителство още в средата на февруари, скоро след встъпването в длъжност на новия държавен глава. Гласове по темата надигнаха двама видни представители на Републиканската партия - конгресменът от Ню Йорк Джон Катко и бившата губернаторка на Южна Каролина и бивш посланик на САЩ в ООН Ники Хейли.


Любопитно е защо САЩ изобщо не повдигат въпроса за бойкот например на световното първенство по футбол догодина, което ще се проведе в Катар. Както 19’ писа над 6500 души са загинали по време на подготовката на футболния форум, а условията на труд са ужасни, а нарушаването на човешките права е ежедневие.


Както от МОК, така и от американския олимпийски и паралимпийски комитет (USOPC) по-рано вече отрекоха бойкота като разумно решение. През март президентът на олимпийското движение Томас Бах коментира, че "историята показва, че бойкотите никога не са постигнали нищо".


"Освен това, няма логика - заяви тогава германецът. - Защо ще наказваш спортистите от собствената си страна. Ако имат спор с правителството на друга държава? Това просто наистина няма никакъв смисъл.


САЩ са бойкотирали само една олимпиада в историята - летните игри в Москва `80, като част от редица действия в знак на протест срещу навлизането на Съветския съюз в Афганистан в края на 1979 г. Тогавашният президент Картър губи изборите месец по-късно от актьора Рейгън. Пълна подкрепа за американското решение тогава изразяват ФРГ, Япония, Китай, Филипините, Чили, Аржентина и Канада, които също не изпращат свои делегации в руската столица, но някои имат спортисти там под олимпийския флаг. В отговор СССР и голяма част от неговите съюзници от Източния блок, включително България, бойкотират игрите в Лос Анджелис `84.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Девизът на САЩ 07.04.2021 17:50

    "Дойдох, видях ,намърсувах!" А ако сами не могат да се справят със задачата, винаги правят коалиция на желаещите да мърсуват.Но напоследък желаещи няма достатъчно, а нЕкои предишни партнЕри се опитват да мислят, да му се не види!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да откриете, че простите решения са най-ефективни

Днес може да откриете, че простите решения са