Свързани новини

08.02.2021 10:22

Шампионската лига става с 36 отбора

Видян 1202 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската футболна централа (УЕФА)  подготвя мащабна промяна във формата на Шампионската лига. Тя включва увеличаване на броя на отборите от 32 на 36 и изиграване на повече мачове в първата фаза на турнира, съобщава АП.


Според информацията промените ще облагодетелстват големите клубове. Три отбора, които не са си осигурили място чрез класирането си в съответното първенство, ще влязат в турнира спрямо позицията си в ранглистата на УЕФА, която се прави на база на последните пет сезона.Четвъртата квота се очаква да бъде дадена на Франция.


Настоящият формат, според който клубовете са разделени в осем групи по четири и имат по шест двубоя, ще бъде заменен с вариант на т.нар. "швейцарска система". Всеки отбор ще изиграе по десет мача срещу различни съперници, като срещите ще бъдат определени на база на класирането на тимовете в ранглистата на УЕФА.


Спрямо събраните точки ще бъде направено класиране измежду всички 36 отбора, като първите осем ще се класират директно за осминафиналите. Следващите 16 тима в подреждането ще играят плейоф, за да запълнят останалите места във фазата на елиминациите.


Ходът на УЕФА идва като отговор на заплахата от отцепване на големите клубове в своя суперлига. Организацията вече преобрази най-силния си турнир и даде основна роля на отборите от водещите първенства, като Англия, Испания, Германия и Италия имат по четири отбора в групите на турнира.


Новите промени ще влязат в сила от 2024 г. УЕФА ще ги обяви във вторник на среща с представители на 55-те футболни асоциации, които са членове на организацията.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

везни

Приятелските чувства ще надделеят над любовните

Приятелските чувства ще надделеят над любовните и