Свързани новини

02.12.2020 13:23

Спортът трябва да има достъп до фондовете за възстановяване: Кралев

Видян 1730 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пандемията от COVID-19 сериозно засегна спортния сектор в икономически план. На ниво Европейски съюз е ключово да имаме дискусия за това как да подкрепим възстановяването на спортния сектор чрез средства от ЕС. Това заяви министър Красен Кралев, който участва във видеоконферентна връзка на спортните министри от Европейския съюз, предаде Нова тв.


„През следващия програмен период секторът трябва да има достъп до структурните фондове и фондовете за възстановяване, както и всички други съответни програми и инструменти на ЕС. Без подкрепата на европейските фондове, допълващи националното финансиране, организирането на спортни събития в бъдеще би могло да бъде изложено на риск“, допълни Кралев.


Спортните министри от ЕС проведоха ориентационен дебат на тема „Международните спортни прояви по време на пандемията от COVID-19”. Всеки от участниците представи мерките, които са предприети в сектора в страните членки. Във видеоконференцията се включи и българският еврокомисар за иновации, научни изследвания , култура, образование и младеж Мария Габриел.


„В края сме на една спортна година, изпълнена с много предизвикателства в световен мащаб. Несъмнено спортът, провеждането на международни състезания, вътрешните календари за всяка страна и подготовката на спортистите са сериозно засегнати от пандемията COVID-19. Целият свят е подложен на изпитание и България не прави изключение“, заяви министър Кралев.


Той акцентира върху предприетите мерки в България по отношение на провеждането на спортни събития и тренировки. Всяка от държавите членки прилага различен подход в стремежа си да ограничи разпространението на COVID-19 и спрямо епидемиологичната ситуация на територията си. Голяма част от международните събития за 2020 г. са били отменени или отложени. В държавите, в които са се провели и се провеждат състезания, се прилагат стриктни противоепидемични протоколи, изготвени на база последните данни за разпространението на вируса, и се извършва редовно тестване на спортистите. На територията на Ирландия всички спортни прояви, включително в олимпийски и паралимпийски спортове, са били забранени в продължение на шест месеца, като те са подновени през август. В Люксембург всички спортни състезания са преустановени до януари 2021 г. Гърция, Хърватия, Франция, Словения и Швеция прилагат различни ограничения за млади спортисти. Първите две страни са преустановили техните занимания. Във Франция са позволени само контролирани тренировки на открито, а в Словения занимания провеждат само регистрираните професионални спортисти. В повечето региони на Швеция не е препоръчително провеждането на групови тренировки за деца и юноши. Към момента Италия, Австрия и Словения позволяват провеждането на състезания и тренировки само в професионалния спорт при ограничен брой зрители. В Португалия също са позволени спортни събития с публика при стриктни мерки. В Унгария, Франция, Испания, Словакия, Румъния, Гърция, Полша, Кипър, Латвия, Малта и Хърватия  се провеждат спортни състезания и тренировки без публика.


По време на изказването си министър Красен Кралев отбеляза, че от избухването на пандемията първи приоритет на българското правителство е защитата на здравето на гражданите. Кралев призова спортните министри от ЕС да координират усилията си и да обменят добри практики прилагани в страните. Около това се обединиха и всички участници във видеоконференцията. Председателят на Европейския олимпийски комитет Нилс Нюгарт обяви, че от началото на пандемията в Европа са отменени хиляди спортни събития, което нанася сериозен удар върху сектора.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

дева