Няколко отбора от родната Първа лига са се обединили около предложение за прекратяване на сезона във футболното ни първенство, пише "Dsport.bg".


Подобно на почти всеки шампионат на континента, и българският е временно спрян заради пандемията от коронавирус. По план то трябва да се поднови на 13 април, но дали това ще се случи зависи изцяло от обстановката у нас и темповете на разпространение на заразата.


Въпреки, че УЕФА отмени Европейското първенство и клубните шампионати ще могат да завършат изцяло до края на юни или началото на юли, някои родни клубове са готови Първа лига да бъде спряна още сега.


Предложението ще подкрепят пловдивският Локомотив, Арда, Царско село, Етър, Дунав и Ботев (Враца).


Те са подготвили документ, който официално ще бъде внесен на срещата, която БФС организира в понеделник.


Според въпросните отбори, ако настоящата ситуация на неизвестност продължи и клубовете не са наясно дали ще продължат съответните първенства, това би довело до допълнителни загуби и разходи. Най-вече за професионалните тимове, които реално няма да са в състояние да функционират нормално.


Желанието им е да се обяви моментното класиране за окончателно. Да се прекрати турнира за купата на България и тази година да не се излъчва победител в този турнир. За участници в турнирите на УЕФА да се определят първите четири тима в класирането.


Ако се стигне до подобен сценарий, то това ще означава девета поредна титла за Лудогорец и европейски квоти за Левски, ЦСКА и Локомотив, които са с равни точки на второ, трето и четвърто място. Директен изпадащ пък ще бъде тимът на Витоша (Бистрица), който е последен с едва 6 точки, а дори и при доиграване на всички мачове, едва ли ще промени позицията си.


Ето и съдържанието на въпросния документ, който е адресиран до временния президент на родната централа - Михаил Касабов:


"На вниманието на Михаил Касабов,


изпълняващ длъжността президент