Свързани новини

27.02.2020 13:30

Обсъждат големи промени в Шампионската лига

Видян 1069 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нови, много сериозни промени във формата на Шампионската лига, вече се обсъждат от ръководството на УЕФА.


За това съобщи сайтът The Athletic, който разполага и с документите, внесени вече от няколко клуба, които са застанали зад идеята, предава Dir.bg.


Сериозната медия твърди, че УЕФА е склонна да приеме предложението, което връща по-големи шансове за достигане до груповата фаза на отбори, които не са от "големите 5" - първенствата на Англия, Италия, Испания, Германия и Франция.


Проектът е озаглавен "Копенхаген", защото е внесен от датския клуб, но е подкрепен от Селтик, Аякс, Базел, Порто, Бенфика и още няколко големи клуба на континента извън петте споменати лиги.


Според него, клубовете от четирите водещи първенства, като Франция е извадена от уравнението, ще трябва да минават през пресявки - така, както беше до преди два сезона.


В групите директно ще влизат само 20 отбора: Класираните на първите три места от четирите първенства (Англия, Италия, Германия, Испания), плюс осемте шампиони от страните с най-висок рейтинг след тях.


Останалите отиват на квалификации за 12-те квоти за групите извън твърдите. Сега тези места през пресявките са само 6, а директните квоти - 26.


А според новия план, в квалификационните кръгове ще влияе и коефициентът, натрупан от последните 10 участия на конкретния отбор.


Така, например при титла у нас, Лудогорец ще е поставен да стартира битката вероятно чак в третия, а дори може да е и в плейофния рунд. Просто Разград има висок коефициент (26.00 към момента) от редовните си участия и победи в турнирите. При титла на някой друг български отбор в нашето първенство, той ще започне от първото стъпало.


22-та най-ниско поставени тима ще стартират от първа квалификация, 13 се включват от втора, още 12 в трета и 12 в плеойфния кръг - това предвижда планът "Копенхаген".


Той изглежда изключително разумен, тъй като връща донякъде "шампионското" в Шампионската лига, където днес в групите влизат цели 20 отбора само от пет първенства. В осминафиналите, които вървят в момента, има само 5 отбора, които са актуални шампиони на своите страни (от 16).


От сезон 2021-22 г. влиза в сила и третият турнир на УЕФА, който се казва Europa Conference League. В него ще участват 64 отбора, като България - според моментния си коефициент, ще има три състава.


В проекта "Копенхаген" е записано, че всеки тим, отпадащ от Шампионската лига в квалификациите, отива в следващия по сила турнир на нивото, което следва - ако си елиминиран в трети кръг на ШЛ, се включваш в плейофния на Лига Европа, а ако не успееш и там - в групите на третата надпревара.


Реално това би гарантирало на шампиона на България място в групите на поне единия турнир и футбол на европейско ниво до Нова година.


Идеята и новите предложения ще се обсъждат от силните хора в УЕФА на конгреса в Амстердам на 3 март.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Енергията ви днес е насочена към творческо и плодотворно изразяване

Енергията ви днес е насочена към творческо и