Свързани новини

27.10.2019 09:30

Пет варианта за наследник на Михайлов

Видян 2304 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Футболът ни имаше трудни две седмици на кадрови промени. И е ясно, че някои от тях бяха наложителни, както и цялостно разтърсване на кулата, изградена и оставена в състояние на застоя от години. Съвсем отделен е въпросът как и защо дойдоха тези промени, нормално и в унисон с конституция и закони ли е натискът, който бе оказан и т.н.


 


Но нека погледнем напред, не назад. Какво следва за БФС?


 


След вписването на Михаил Касабов като узаконен президент на централата, което се очаква до дни, той е в правото си да свика заседание на Изпълкома, което пък да насрочи изборен конгрес. Първото ще се случи преди 15-и декември, а второто - около средата на февруари. Така преди пролетния полусезон в първенството трябва да имаме нов Първи на футбола.


 


Ето пет варианта за следващ ръководител на БФС, които предлага Dir.bg.


 



Стилиян Петров


 


Рекордьорът по мачове за националния отбор изглежда перфектен вариант по няколко пункта, но има и един голям минус. Тоест - непознаването на средата би могло да минира негово управление.


 


Стилиян живее във Великобритания от близо 2 десетилетия и следи случващото се у нас някак отстрани. Но пък е сигурно, че човекът има друг манталитет, друго разбиране за нещата, видял е и е научил много. Пребори се с далеч по-тежко изпитание от това да се справя със съдийски наряди, натиск от побеснели президенти на клубове и т.н. особености на фауната във футбола ни.


 


Стилиян изкара и специализирания курс на УЕФА, в който легенди на играта минават през двегодишен цикъл на обучение във всички аспекти от работата в един клуб или федерация. Той е подготвен, дипломиран, а и ще е свежа струя в ръждивата вода, която тече във футбола ни от 2 десетилетия. Не вярваме и да робува на имена, да се кланя на репутации (доста съмнителни, между другото). Името е познато по света, ще отваря врати и ще завързва контакти, като на федерацията ни ще се гледа с друг, по-позитивен поглед.


 


И най-важното - работи му се, не е по говоренето. Разликата с настоящи ръководители в това отношение е видима.


 



Наско Сираков


 


Врял и кипял "вълк" в джунглата на футбола ни, познаващ всяка тънкост. Проблемът е, че се отдръпна сам преди около 2 години, къде заради здравословни и лични причини, къде заради разочарование от случващото се. Не е ясно дали ще иска да влезе в огъня като водещата фигура. Ако ли не, задължително е да е в някаква роля на консултант. Знае много и мисли преди да свърши нещо - а това не може да се каже за много от хората, около и във футбола ни.


 



Димитър Бербатов


 


По-скоро като име, защото с нищо не ни е доказал, че може да върши работа извън терена. Да, фондацията му е нещо позитивно, но не той е движещата сила в нейната организация и работа. Не е ясно и накъде точно гледа като амбиции, както и дали е готов да се впусне в една далеч по-различна среда от тази, в която боравеше елегантно с топката и вкарваше голове.


 


Със сигурност ще му е трудно да работи с хора, които не го разбират, а той често през годините остава неразбран. А е сигурно, че би му се случвало нерядко, ако поеме такава отговорност.


 



Гошо Гинчев


 


Името му все по-често се избутна на преден план за поста, след като открито се говори за влиянието, което министър Кралев и премиерът Борисов искат да оказват върху футболната централа. Всъщност, те вече го направиха сериозно, защото бяха в основата на промените в БФС.


 


Гинчев в момента е съветник на Кралев, а и е част от спортно-техническата комисия на БФС. Освен това не е тайна, че е близък на премиера. Идеален вариант при очакван сценарий, в който спортното министерство да държи изкъсо нещата във футбола, което досега не се допускаше.


 



Външен човек без футболно минало


 


Тук нямаме име. Имаме подход, вариант.


 


Идеален пример е Александър Чеферин, който оглави УЕФА. А е адвокат, който дори не е ходил често по мачове. Но разбира идеално структурите, взаимовръзките, а освен това е открит в отношенията. Всъщност, неговото влизане в офиса на президент на европейския футбол е доста позитивно, според отзивите из федерации и клубове. Раздвижил е нещата, а погледът на човек "отвън" дава по-друг начин на мислене.


 


Това би могло да е добър вариант и у нас - млад, амбициозен и способен човек от друга сфера, свързан с футбола или не, но задължително - необвързан с неговите президенти на клубове и "силни личности".


 


Всичко това са реалистични възможности. За някои ни се иска да се случат, за други сме убедени, че се иска на по-силни и влиятелни от нас хора. На първо време е необходимо клубове или инициативни комитети да номинират свой кандидат, а после и да бъде избран.


 


При всички положения следващият президент има важни задачи. Само първите звучат като доста трудна мисия:


 


- изчистване на репутацията на БФС, променяне на практиките, които окаляха тази репутация при работа със съдии и сближаване с определени клубове


 


- промяна на структурата, изваждане на президентите на клубовете от Изпълкома, ограничаване на влиянието им изобщо


 


- концентриране на ресурси, финанси и усилия в подготовка на кадри, по възможност из академии, школи и курсове извън България.


 


И това е само началото, пише Dir.bg.


 


Снимка: Facebook.com/berbatov.bg 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

дева