Претендентът за световната титла в тежка категория Кубрат Пулев се подготвя за боя си на 10 ноември с бившия затворник срещу Райдъл Букър. Гала вечерта ще се проведе в зала "Чукчанси Парк" във Фресно, Калифорния, а директното излъчване на мача в България стартира в 7:30 ч. в неделната сутрин по DIEMA SPORT и в платформата PLAY DIEMA XTRA. Ето какво сподели пред "България Днес" 38-годишният софиянец:


 


Г-н Пулев, до последно не се знаеше вашият съперник, но в крайна сметка ще се биете с бивш затворник. Какво е вашето мнение за Райдъл Букър?


- Всеки се качва и играе за пари. Боксьорите гонят своя интерес. Опитват да вземат максималното. Такъв е спортът, но се намери противник. Това е работата на промоутърите и мениджърите. Не приемам Букър като дългогодишен затворник, а като боксьор с опит на ринга. В момента е на ниво. Спаринг партньор на Джошуа. Човек с опит и хубава школа.


 


Букър демонстрира страхотно самочувствие. Той сподели, че се намира в суперформа, защото идва от съвместни лагери с Александър Усик и Дионтей Уайлдър.


- Не съм гледал много негови мачове, защото няма толкова срещи в интернет. Гледах три двубоя. Добър боксьор. Мисля, че неговият ръст ще ми бъде удобен, когато хвана дистанцията.


 


Направихте дълга пауза от последния мач през март. Как ви се отрази?


- Бях готов да играя месец по-късно. Имах много енергия. Възстанових се бързо от мача с Дину. Аркадата ме спираше, както и наказанието от комисията на Калифорния заради случката с целувката. Не спирам да тренирам. Поддържам форма и се чувствам супер.


 


Излекувахте ли напълно жестоката аркада и имате ли белег?


- Белезите не ме притесняват. Въпросът беше да не се отварят нови аркади. Мисля, че е зараснала перфектно. Ако бях приел по-рано мач и не се беше случила целувката, щеше да е прекалено рано да боксирам. Аркадата още не беше минала напълно. Господ си знае работата. Сега лицензът е върнат и ще играя отново в Калифорния. Ще стане уникален мач. Вярвам, че ще има много българи в залата, които ще се изкефят. Победата ще бъде за тях.


 


Имахте голяма подкрепа от българи в предишния ви мач. Има ли запитвания за билети?


- Постоянно пишат и питат откъде да вземат билетите. Скоро ще има информация на моята фейсбук страница, за да ориентираме хората.


 


Колко по-различни са тренировките в Лас Вегас в сравнение с тези в България и Германия? Работите с брата на Хасим Рахман и с известния кондиционен спец Мемо Ередия.


- Сега добавяме към останалите неща, които съм научил от българската и немската боксови школи. Правим нови работи. Допълват се мои страни, на които не съм обръщал внимание. Например боя в близка дистанция. Той е от голямо значение. Всеки един момент може да потрябва. Боксът е спорт, в който трябва да имаш всичко в арсенала си. В Лас Вегас правим здрави спаринги. Боксьорите са нахъсани. Играят на макс. Горе-долу като на мач. Много хора минават през залата. Има високи момчета и такива с ръста на моя съперник. Ще бъда в топформа и ще газя.


 


Как минава един ден на Кубрат Пулев в Лас Вегас?


- Тренировки, ядене и почивка. Това е. Най-важното е да имам спокойствие, концентрация и добър екип. Всеки път в залата е шоу. Работим с настроение и с музика. Готино е. Важното е нещата да се изпипват. Винаги съм бил много издържлив, но сега използвам по-концентрирани удари. Те са по-точни и силни. Ще покажа и на ринга за какво става въпрос.


 


Това ли е причината да не се връщате в България, за да тренирате?


- Не точно. Бях на лагер и в Майорка. В България боксът не е развит до такава степен. Няма условия. Има един Белмекен, но като цяло базата е много занемарена. Обичам, когато правя нещо, да е както трябва. Или да не се занимавам. Затова искам фокусът ми да е върху мача.


 


Заговори се, че Александър Усик ще ви изпревари и ще се бие с победителя от Джошуа - Руис. Имате ли гаранция, че именно вие ще сте следващият претендент за титлата?


- Няма как да ни пренебрегнат. Аз съм официален претендент. Това са правила, които не може да се подминат. От Международната боксова федерация е дадена последна опция да се бият на 7 декември. Ако нещо се случи, титлата ще бъде отнета от Руис. Тогава ще трябва да се бия за нея със следващия в ранглистата. Правилата са си правила. Нямаме нужда от повече гаранции, но да не слагаме яденето преди тигана. Концентрирал съм се върху предстоящия мач.


 


В миналото правилата са били във вашата полза, но отново са ви пренебрегвали?


- Има малки вратички, но не смятам, че някой ще може да ме мръдне. Няма как. Кой каквото ще да приказва. Още с Кличко обяснявах на медиите как аз ще играя с него. Сега отново го казвам. Победителят от Руис - Джошуа ще играе с мен.


 


Ще пътувате ли до Саудитска Арабия, за да хвърлите ръкавицата в лицето на победителя?


- Нека да спечеля моя мач, а пътуването е най-лесното. Мога да се изправя срещу всеки. Нямам притеснения да се кача на ринга и да предизвикам победителя.


 


Вашият задочен приятел Тайсън Фюри ще дебютира в кеча. Одобрявате ли този негов ход?


- Точно за там е. Намери си мястото. Отива му отлично. Може да направи много по-добра кариера, отколкото в бокса. Подкрепям го на 100 процента. Беше правил някакви изказвания как може да се бие на улицата с мен. Там хептен няма шанс, защото няма правила, нито съдии. Ще го оправя за секунди. Може да го пробвам и на борба. Имам доста приятели борци. Обичам да си обогатявам общата култура и те ме учат на техника. Не съм никак за подценяване в борбата.


 


Тайсън Фюри също живее в Лас Вегас, когато е в САЩ. Срещали ли сте се очи в очи с него?


- Да, когато ме видя, беше уважителен. Стисна ми ръката. Не знам защо, когато не съм там, говори глупости. Става по-смел.


 


Преди година победихте неговия братовчед Хюи Фюри. Тогава казахте, че отново ще се завърнете в "Арена Армеец". Кога ще се случи това?


 


- Засега няма как да се бия в България с мача в Калифорния. Ако спечеля, битката за световната титла няма как да е в родината. В София ми е много по-хубаво, когато играя. За съжаление няма да е скоро.


 


Какво е положението с вашия брат Тервел. Кога ще се качи отново на ринга.


- Ще има галавечер в Пловдив в средата на декември. Трябваше да е по-рано, но се дублираха датите с аматьорския бокс. Брат ми ще играе в зала "Колодрума". Всичко е договорено. Той се подготвя. Вероятно преди това ще направи още един мач. Ще видите боксово шоу в Пловдив с международно участие. Хубаво е да има повече бокс в България.


 


Какво е вашето мнение за починалия Боби Станчов, който се би с фалшиво име и подправени медицински документи?


- За съжаление българският бокс не е на необходимото ниво. Професионалният боксов съюз също не е на ниво. Те са сред основните виновници това нещо да се случи. Невероятно е боксьор да излезе под чуждо име. Подобно нещо никога не се е случвало освен на някакви градски първенства в София. Глупости са мениджърът да говори как не знае, че момчето е било с фалшиво име. Надали някой е искал да се случи този инцидент, но са допуснали да стане. Надявам се да има наказание. Да бъде пример, за да сме по-отговорни. Нямам думи да опиша идиотщината, с която е направена цялата схема. Предполагам, че момчето не е могло да изкара медицинските прегледи, защото е имал причина. С брат ми минаваме жестоки изследвания в Германия и САЩ. Всяка година минаваме ядрено-магнитен резонанс на главата и прегледи на сърце. А когато си с фалшиво име, тогава вероятно си негоден за бокс. Това не е тенис на корт или бадминтон. Целият спорт е на базата на удари върху човешкото тяло. То трябва да е на 100% здраво.