01/02

Свързани новини

22.08.2019 11:10

Шабан Мустафа изкачва рекордно Черни връх

Видян 1393 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Един от най-добрите ни планински бегачи ще атакува тази неделя рекорда за скоростно изкачване на Витоша. Шабан Мустафа ще се опита да премине разстоянието от центъра на София до Черни връх за по-малко от 1.36:45 ч. Това ще стане по време на големия спортен празник, организиран за пета поредна година от Фондация „София – европейска столица на спорта“, Български туристически съюз, Природен рак Витоша и Сдружение Маратон. Няколко емблематични събития ще съберат около 2000 приятели на планината тази неделя на витошкия първенец. В 9.00 ч. ще бъде даден старт на традиционното планинско бягане Витоша Рън – от НДК до Черни връх. Преди това ще потеглят два пешеходни похода до Черни връх: в 7.00 от Златни мостове през х. Кумата и в 8.00 ч. от Железница. Всъщност тържествата по отбелязването на 124-ата годишнина на туристическото движение в България започват още утре, петък в 17.00 часа с поднасяне цветя на морената пред Народния театър Иван Вазов, откъдето през 1895 г. Алеко Константинов е повел около 300 души към Черни връх. На другия ден, в събота от 20.00 часа е предвидена Алекова вечер на хижа Алеко.


Кулминацията ще бъде в неделя на върха, където ще се състои Национален туристически събор. В него ще участват представители на туристическите дружества, членове на БТС от цялата страна, както и държавни институции, за които развитието на туризма е приоритет.


В неделя на Черни връх ще бъде дадено и началото на поредицата от празненства и събития, с които ще се отбележи 85-ата годишнина на Природен парк Витоша. В празника ще се включи и Столична библиотека към Столична община, която ще осигури много награди.


Програмата на върха за тази неделя е следната:


12.00 ч. – Поднасяне цветя пред барелефа на Алеко Константинов на Черни връх от участниците в туристическия събор


12.15 ч. – Откриване на празника и приветствия от гости


12.30 ч. – Награждаване на призьорите


13.00 ч. - Концертна програма


14.00 ч. – Теглене на томболата за участниците в Националното движение „Покорител на десетте планински първенци”


15.00 часа – Концерт на хор Планинарска песен – Филип Аврамов и МВГ Вежен - Тетевен, на хижа Планинарска песен


Сред изпълнителите ще бъде и прочутият народен певец Александър Александров, който бе дълго аплодиран преди месец на сцената пред х. Момина скала по време на Витоша летен фест. Ще има още много настроение, песни и награди.


В унисон с отбелязването на празника, Сдружение Маратон организира за 13-та поредна година най-масовата надпревара по планинско бягане от веригата FIVE MOUNTAINS – състезателното изкачване от центъра на град София до Черни връх (2290 м). За състезанието по 18-километровия маршрут от НДК до Черни връх със 1734 м сумарна положителна денивелация до този момент са се записали над 290 участници, сред тях е и рекордьорът Шабан Мустафа. Той ще се опита да подобри върховото си постижение. Настоящият рекорд за изкачването на Витоша при мъжете от 1 ч., 36 мин. и 45 сек. бе поставен през 2011 г. от Шабан Мустафа, а рекордът при жените от 1 ч., 54 мин. и 30 сек. е регистриран от Милка Михайлова също през 2011 г. Освен шесткратният победител в състезанието Шабан Мустафа, сред записалите се тази година са и други елитни бегачи: шампионът от 2015 г. Димитър Михаилов, както и Бойко Златанов – победител в първото бягане през 2007 г., както и през 2012 г.


Новото тази година е, че за първи път най-бързите ще могат да се следят онлайн чрез GPS-система по пътя им към върха, която ще се активира в сайта http://marathon.bg/vitosharun19bg/. Там са публикувани карта на трасето, начините и сроковете за заявките, които могат да се направят и непосредствено преди старта.


Ето и повече подробности за трасето: Старт 9.00 ч. от София, НДК, Финал: Черни връх; Дължина: 18км, D+1734м с 5 междинни контролни пункта (виж схемата на трасето), преминава пo централната алея на Южен парк, продължава по ул. Никола Крушкин, пресича Околовръстен път на кръговото с бул. Черни връх, зад Фантастико, по ул. Чемшир през Драгалевци, Посетителски център Витоша, пътеката за Черни връх, през Голи връх и Платотo до Финала. Маркировка с жълт временен спрей и табели. Трасе.GPX Трасе.KMZ. Състезателни категории: Мъже и Жени, Младежи и Девойки до 20г., Ветерани 40+, 45, 50, 55, 60, 65, 70. Контролното време за изкачване до върха е 5 часа.


Всички финиширали ще получат подарък сувенир от София - Европейска столица на спорта. Миналата година събитието съвпадна с откриването на първия ремонтиран заслон от близо половин век насам на Витоша. Той бе открит в местността Три кладенци по пътеката между Черни връх и Златни мостове.


Всички, които ще се включат в празника тази неделя, могат да ползват както Симеоновския лифт, така и откритите лифтове Лале 1 и 2. Организаторите апелират за толерантност, да се прави път състезателите, които имат нужда от подкрепа. В планината има място за всички. Молбата е също да не се събират маркировъчните ленти по трасето, те задължително ще бъдат събрани от организаторите след края на състезанието! И в тази връзка, напомняме на всички участници в надпреварата и всички любители на планинския туризъм, които ще се качат на Витоша за празника – нека пазим планината и да не оставяме боклук след себе си.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

везни

Днес ще намерите равновесие между личния и професионалния си живот

Днес ще намерите равновесие между личния и