Свързани новини

04.06.2019 09:36

Кипърка се оказа собственичка на Славия

Видян 2423 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кипърска гражданка по документи е мажоритарен собственик на Славия. Това става ясно от подадените декларации на клубовете от Първа лига, в които те трябваше до 31 май да посочат реалните си собственици, каквото е изискването по новия Закон за мерките срещу изпирането на пари. Проверка на Гонг показа, че може би най-интересните данни са около Славия.


Най-старият столичен клуб, чийто президент е Венцеслав Стефанов, има за основен собственик Електра Еротокриту от Лимасол (Кип), която притежава 65.57% от капитала на дружеството, а прекият контрол върху клуба се упражнява от установената също в Кипър фирма Алмара Трейд Лимитид с представител Димитър Радев.


Последният факт най-вероятно се дължи на сделката за апортирането на общински имоти в полза на Славия, включително и стадиона. Скандалът датира от 1999 г. Тогава общинското дружество Софийски имоти (б.р. - то и сега на книга упражнява непряк контрол върху ПФК Славия чрез представителя Димитър Шивачев) апортира земята на базата на Славия в ново акционерно дружество. Самите обекти - стадион, басейн, хотел и зали, преди това са преобразувани от публична в частна общинска собственост.


В декларацията също така е вписано, че юридическото лице или друго правно образувание, чрез което се упражнява контрол, е Алмара Трейд Лимитид (Кипър).


Сред по-големите клубове в Първа лига няма особени изненади - братята Кирил и Георги Домусчиеви са собственици на Лудогорец, председателят на Надзорния съвет на Левски Георги Попов се води и мажоритарен акционер на клуба. В ЦСКАпък основните дялове държат Гриша Ганчев и Юлиян Инджов, който все още е със своите акции въпреки анонсираното намерение да ги прехвърли в полза на Ганчев. Двамата държат по 38.1% от дружеството ЦСКА-1948, което пък е едноличен собственик на ЦСКА .


Христо Крушарски и Георги Самуилов държат съответно Локомотив (Пд) и Ботев (Пд), а държавният ТЕЦ Марица-изток 2 продължава да е собственик на Берое.


Любопитното е, че до 31 май не са предоставени данни на Витоша (Бистрица), където рита премиерът, Етър, Дунав и Ботев (Вр). В последните три клуба местните общини в малка или голяма степен участват в управлението и финансирането на отборите.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион