Свързани новини

06.03.2009 16:46

Българин на финал на Световното по стрелба с лък

Видян 1517 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българинът Явор Христов отива на финал на Световното първенство по стрелба с лък на закрито, което се провежда в град Ржешов, Полша, съобщиха от българската федерация за БГНЕС.


Днес нашият състезател пребори успешно четирима съперници в стрелбата с олимпийския лък рекърв. На елиминациите Христов отстрани Дамиен Пижо (Франция) и Алън Уилс (Великобритания); на четвъртфинала победи Деймиън Симънс (Австралия) с 118 на 117 точки, а на полуфинала надстреля Деймиън Голи (Полша) с 119 на 117 точки. На финала Явор Христов ще мери точност с поляка Рафал Доброволски в неделя, 8 март от 9 ч. И двамата претенденти за златото имат по 119 точки на полуфиналите, а само точка повече е максималният възможен резултат, поставен като световен рекорд през 1995 г. от американеца Ричард Джонсън.
Общо 58 мъже се състезават в дисциплината рекърв, индивидуално, а за трето и четвърто място ще се състезават Жан-Шарл Веладон (Франция) и Деймиън Голи (Полша).
Вчера бе подобрен и един световен рекорд. Французойката Шу Беранжер спечели 592 точки с лък рекърв. Предишният рекорд е поставен през 1997 г. от украинката Лена Херасименко с 591 точки. Общо шест състезатели от България участват на световното първенство по стрелба с лък. Освен Явор Христов, в стил рекърв участваха Христо Христов, класирал се на 39 място с 570 точки, Мартин Мицов е на 58 място с 546 т. и Тодор Тодоров – младежи, който участва за първи път на международно състезание е на 39 място с 551 точки. С лък компаунд се състезава Иван Йотов, който е на 43 място с 575 точки. Единствената дама в отбора ни – Пламена Миткина, която стреля с рекърв се е класирала на 36 място с 551 точки. Утре ще се проведат осмифиналите, четвъртфиналите и полуфиналите на рекърв-мъже-отборно, където ще се състезават Явор Христов, Христо Христов и Мартин Мицов. Финалите ще са на 8 март, неделя. Явор Христов е печелил бронз на Световна купа и Европейско Гранд При в Анталия, Турция през 2006 г., а на Световното първенство през 2003 г. заедно с Иван Йотов се класират на второ място отборно-мъже. Христов е състезател от русенския клуб "Джамбо – 2006" и е най-добрият български стрелец през последните години. На Световното първенство в Полша участват 338 състезатели от 37 държави. През месец май България ще събере звездите на стрелбата с лък, когато ще се проведе Европейското Гранд При по стрелба с лък, на което се очакват да пристигнат състезатели от над 30 нации.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Енергията ви днес е насочена към творческо и плодотворно изразяване

Енергията ви днес е насочена към творческо и