Свързани новини

08.08.2018 09:38

15 години от деня, в който светът и сър Алекс зърнаха чудото Роналдо

Видян 1726 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


На 7 август 2003 г. в съблекалнята на стадион "Жозе Алваладе", сър Алекс Фъргюсън изнасяше кратка реч преди поредния мач.

Не бе особено разпален и не хвърляше искри, защото това бе контрола. Гостуването на "Спортинг" в Лисабон слагаше край на предсезонната подготовка, седмица преди старта на сезона във Висшата лига.

В края каза: "Момчета, имат едно талантливо крило, бързо и пъргаво. Внимавайте с него.".

В следващите 90 минути Кристиано Роналдо - едно 18-годишно хлапе с фланелка, която седи като на закачалка, побърква защитата на "Юнайтед".

С номер 28 на гърба, с брекети на зъбите си и изрусени кичури в косата, той е като някакъв нахалник от съседния квартал, получил шанса си да покаже уличен футбол на звездите.

"Това момченце, което никой не познаваше, направо ни разби - разказва Микаел Силвестр, френски национал в отбраната на "Юнайтед" в онзи ден. - В края на мача се паникьосвахме, като топката отидеше в него на фланга."

Дани Пю, който е ляв бранител, но започва мача като резерва, си спомня:

"Той взе топката в първите секунди, излъга един, втори от нашите, после направи няколко прескачания на топката и центрира остро. Спогледахме се - това сигурно е хлапето, за което говореше мениджърът..."

Най-много страда Джон О`Шей, който е десен бранител в мача. През първото полувреме Кристиано му се подиграва ужасно с дрибъла си. "На лицето на Джони имаше изписани болка и обида", смее се днес Фъргюсън, запитан за онзи мач.

Но топ отборите на континента знаят вече за таланта. "Ливърпул", "Ювентус", "Интер" и "Барселона" са пращали поне по веднъж скаути в Лисабон, за да го гледат по-рано през същата 2003-а.

А още през лятото на 2002 г., когато е на 17, "Арсенал" почти го е договорил, но оставя трансфера за 12 месеца по-късно след разговори с младежа и агента му Жорже Мендеш. Арсен Венгер нерядко е признавал - това е голямата му грешка...

В самолета за Манчестър, О`Шей, Силвестр, Гари Невил и останалите говорят за Роналдо.

Питат Фъргюсън: "Шефе, видя ли го? Като ракета е!".

"Шефе, Джони получи мигрена от него, взимай го", казва директно Фил Невил.

Сър Алекс и без това е с ход напред и е говорил по темата с изпълнителния директор Питър Киниън. Футболистите не знаят, но докато са се къпали в съблекалнята, Фъргюсън е бил в тази на "Спортинг".

"Взимаме ли го?", пита Рууд ван Нистелрой при приземяването на самолета в Манчестър. Фъргюсън се усмихва и намигва.
Всичко е ясно.

Два дни по-късно Роналдо става играч на "Юнайтед" и останалото, както казват, е история. Шест сезона, 292 мача и 118 гола за "червените дяволи", "Златна топка", три титли, трофей в Шампионската лига...

Една легенда се ражда на 7 август 2003-а в онази контрола. Точно преди 15 години.


 


Източник: Дир.бг.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Алиса в страната на чудесата

Алиса в страната на чудесата се завръща

Колибри предлага на читателите ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

водолей