02.05.2018 10:01

ММС в група срещу превенцията на манипулациите и корупцията в спорта

Видян 1139 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министерство на младежта и спорта (ММС) приветства и подкрепя напълно инициативата на Прокуратурата на Република България и на главния прокурор Сотир Цацаров за създаване на междуведомствена група за превенция на манипулациите и корупцията в спорта, под ръководството на Върховна касационна прокуратура. Това се казва в писмен отговор от министъра на младежта и спорта до главния прокурор Сотир Цацаров. Повод за инициативата е постъпилото в Прокуратурата писмо от Секретаря на Дирекция „Човешко достойнство и равенство“, Сектор „Спортни конвенции към Съвета на Европа за необходимост и предоставяне на тематичен доклад в рамките на Конвенцията от Маколин относно манипулиране на спортните състезания за мерките, предприети от правораздавателните органи в България при противодействие на деяния, съдържащи характеристики на измама и корупция в спорта. Целта на създаването на бъдещата междуведомствена работната група е съобразно изискванията на Конвенцията от Маколин да се създаде вътрешно-национално сътрудничество за създаване на възможност за навременен обмен на информация.


В отговора си на писмото ММС потвърждава участието си в работната група, която ще бъде категоричен пример за институционалната воля за противодействие на деяния, съдържащи характеристика на измама и корупция в спорта. „Категорично подкрепяме извода, направен от Прокуратурата, че има необходимост от координиран обмен на информация за допуснати нарушения в сферата на спортните залагания, на осъществени манипулации в спортните състезания по отношение на резултатите от тях и др. Заставаме зад становището, че корупцията изисква предприемането на ефективни мерки с цел предотвратяване, разкриване и разследване на деянията, охарактеризирани като измама и корупция в спорта“, се казва в текста.


В отговора си до Сотир Цацаров спортният министър дава за пример организирания от ММС международен форум във Варна, чиято цел бе именно създаването на Национална платформа за борба с манипулирането на спортните състезания. Лектори на форума бяха представители на международни институции, борещи се с корупцията в спорта, като Интерпол, Европол и ООН, както и организацията Спортрадар - световен лидер в анализирането и лансирането на спортни данни и дигитално съдържание. От българска страна участваха представители на МВР, Министерство на правосъдието, Комисия по хазарта, БОК и БФС. „Вашата инициатива е незабавен отговор на необходимостта от създаване на допълнителна прецизност в българското законодателство в частта, отнасяща се до престъпленията в спорта. Убеден съм, че чрез предстоящата си съвместна дейност в тази посока ще постигнем максимална ефективност, включително чрез обмяна на добри практики и идеи за начините, по които работи системата за борба с корупцията в спорта в други държави“, заявява още Красен Кралев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и преразглеждане

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и