27.04.2018 09:31

Бум на уредени мачове в тениса

Видян 1527 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Турнирите от по-ниски категории като Чалънджър или Фючърс се оказват сред най-благоприятните за манипулиране на мачове.


Цунами от уредени мачове тормози турнирите по тенис на по-ниско ниво. Това е заключението на независима комисия, която бе назначена да разследва дали има корупция в този спорт. В доклада й се казва, че няма опит за прикриване на проблема от ръководните организации или съюза по тенис интегритет (TIU). Не са открити и доказателства за намеса на играчи от най-високото ниво, пише Сега.


Разследването е струвало близо 20 млн. паунда и е продължило 2 години. Изследвани са повече от 3200 професионалисти. 464 (14.5%) от тях казват, че знаят от първа ръка за уреждане на мачове. Комисията бе създадена, след като през януари 2016 г. Би Би Си и BuzzFeed направиха собствено разследване за нелегални залози в тениса.


Сегашният доклад заключава, че "има значителен проблем" с корупцията в тениса на "по-ниско и средно ниво", което е описано от шефа на комисията Адам Люис като "плодородна почва за нарушения на почтеността". Люис твърди, че от 2009 до 2017 г. мъжкият тенис е отговорен за 83% от сигналите за подозрителни мачове. В доклада се казва още, че "има доказателства за някои проблеми" на най-високо ниво като турнирите от Големия шлем или АТР тура, но те не разкриват широко разпространен проблем в елитния тенис.


"Данните показват, че има съвсем малък стимул да се нарушава честността на високо ниво, не е вероятно да има уреждане на мачове на големи турнири", каза Люис.


Не такова е положението на по-ниско ниво. Според доклада дори съществува сезон за уреждане на мачове - от октомври до края на годината. В този период има "по два или три уредени мача на ден" в турнири на международната тенис федерация (ITF). Твърди се, че проблемът се е засилил, когато ITF е продала правата за следене на резултатите на живо. В доклада се препоръчва реформа на TIU - съюза, който трябва да се бори със залаганията. Сред другите препоръки е да бъде сложен край на практиката букмейкъри да са спонсори на турнири.


В доклада е цитиран служител в букмейкърска къща, който казва, че "ситуацията в тениса е от мрачна по-мрачна". Големият проблем е на ниското ниво, тъй като много от тенисистите там имат финансови трудности, а пък малцина гледат мачовете на живо. Според данните едва 336 тенисисти при мъжете и 253 при жените успяват да спечелят достатъчно пари от наградни фондове, и то преди да платят на треньорите си.


"Само тези състезатели изкарват достатъчно пари, но има още 15 000 тенисисти, които се водят професионалисти. Ако един играч има намерение да губи по други причини, малка е крачката до това да започне да залага или да информира други за намеренията си, че да може да изкара достатъчно пари, за да продължи да играе", казва Люис.


Като основен проблем се посочва и решението на ITF да продаде правата за следене на резултатите на живо на фирмата Sportradar, залаганията стават по-лесни. Освен играчите заподозрени са и съдии, които умишлено въвеждат по-късно в системата промени в резултата. Препоръчва се следенето на резултати на живо да спре, поне за турнирите на ниско ниво. Люис твърди, че през 2012-а, годината, в която правата са продадени, е имало само три сигнала за уредени мачове, а през 2016-а те вече са 240.


"Според европейската асоциация за сигурност в спорта (ESSA) от 2015 г. насам тенисът е отговорен за повече съмнителни мачове от който и да е друг спорт", обобщава Люис и допълва, че през 2016 г. е имало общо 60 000 тенис мача, на които е можело да се залага. През 2013-а те са били 40 000.


Ръководните тенис органи - мъжката асоциация (ATP), женската (WTA), ITF и бордът на Големия шлем, състоящ се от представители на 4-те турнира - публикуваха общо комюнике, че приемат доклада и препоръките в него. Те признават, че има "уязвимости" в спорта, особено на по-ниско ниво.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

телец