Свързани новини

23.01.2023 15:09

Защо искът на NEXO е балон?

Видян 11125 пъти | Коментари 0
Гласували 6 рейтинг: 3.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

Заканите за иск от 1 млрд. долара на NEXO срещу България, които се въртят от седмица, а в неделя още веднъж бяха огласени от Антони Тренчев не са страшни по няколко причини. На първо място никой не знае какво е NEXO и точно този въпрос е един от залегналите в иска срещу криптоагенцията на нейните най-големи инвеститори – братята Шейн, Оуен и Джейсън Мортън от Ирландия, който те заведоха неотдавна в Лондон, като търсят от 59 млн. до 126 млн. а именно:


Защо има липса на прозрачност с корпоративната структура и кое от гнездото фирми всъщност е NEXO?


Защо агенцията не публикува за 5 г. корпоративни финансови отчети?


По темата с евентуалния български иск на NEXO и двете са много важни: първо, кой точно ще претендира щети, нанесени от прокуратурата, и второ, на каква база ще претендира за тези щети, ако досега не е публикувал отчет, т.е. никой не знае какви са му сметките.


В досегашните публикации на щатските медии около исковете за незаконна банкова дейност, по които си призна вина и сключи споразумение да плати 48 милиона долара и да върне парите на всички американски вложители, NEXO е наричана „регистрирана на Кайманите”. В тази връзка е особено любопитно, че местният финансов орган, както 19 минути вече писа, отказва да даде лиценз за дейност дори като небанкова финансова институция на NEXO, като един от мотивите, освен превантивна защита на пазара и клиентите в офшорната зона, е рискът за нарушаване на нейната ... репутация.


Напомняме, че държава в ЕС – и то най-дигиталната, Естония вече изгони криптоагенцията от територията си, като авторитетните медии зададоха въпроса дали това решение всъщност не би могло да се тълкува като разпростиращо се върху територията на целия ЕС, но това вече е тема за супер специалисти по международно търговско право, каквито у нас просто липсват – иначе нямаше да губим 99% от всички международни арбитражи – от БГА Балкан до боклука на София и АЕЦ Белене.


По този път, вече сключеното споразумение с Щатите и отказът на Кайманите да лицензират дори регистрираното на островите дружество на NEXO, казват всичко за липсата на добра репутация. Частните дела в Лондон и в САЩ, които остават да висят, също са белег за това.


Единственото, което изглежда ясно засега е, че ако има иск, то той би бил подсъден в България. Тоест, съдбата му би решавала българската магистратура. Известен адвокат и то с десни разбирания, какъвто е Николай Хаджигенов пръв го написа на ФБ-стената си.


В тази връзка напомняме, че NEXO само твърди, че няма дейност в България, няма български клиенти. На този фон доказването на вреди у нас би било доста трудно, категорични са юристите.


Предвид факта, че името на партньора на Антони Тренчев – Коста Кънчев, е свързано с шумния и неприятен скандал Хелп Карма, от който никой не излезе с добра репутация, и в личен план щетите от акцията на прокуратурата ще бъде трудно да се докаже, че биха могли допълнително да навредят нещо вече увредено.


Освен това, акцията на прокуратурата е в офиса на българското дружество NDS, но то никога не е било споменавано във връзка с нищо от нея.


За разлика от фирмите NEXO по света, бг фирмата обаче има нещо много интересно: финансов отчет. Последният е от 2021 г. и посочва 27,8 млн.лв. приходи. Което автоматично означава, че при такъв среден дори за бг икономиката финансов размер на дейността, иск от 1 млрд.долара, което е почти 100 пъти повече, изглежда най-меко казано пресилен.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Тошко Йорданов

ГЕРБ оставиха ППДБ да си играят на юристи: Тошко Йорданов

 „Изборът на служебен премиер беше една ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а