25.01.2023 18:36

Русия разследва доставял ли е Лукойл гориво за Украйна

Видян 2924 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В Русия започна разследване за това дали петролната рафинерия Лукойл в България е доставяла горива на Украйна, пише ТАСС. Шефът на парламента - Думата Вячеслав Володин поиска от комисията по сигурност и противодействие на корупцията и комисията по енергетика да проучат съответната информация. Причината е публикация в Московски комсомолец (МК), базирана на информацията на Die Welt, че България тайно е помагала на Украйна с оръжие и горива. Напомняме, че в статията, за която ПП не коментира дали не е поръчана срещу €26 000 по тарифата на изданието, е базирана на интервю с Кирил Петков и Асен Василев.


От публикацията става ясно, че страната ни е доставяла оръжия и муниции на Киев, но тайно, въпреки нарочно решение на НС, още от началото на конфликта. Прави го чрез поредица от посредници, за което 19' писа още през април, въз основа на публикация на The New York Times. Тогавашният вицепремиер и лидер на БСП Корнелия Нинова категорично отричаше, че страната ни изнася въоръжение за Киев под каквато и да било форма. А именно тя подписва всеки оръжеен износ. “Статията в Die Welt, всъщност е признание за престъпление”, коментира сега настоящият министърна икономиката Никола Стоянов.


От публикацията става ясно, че кабинетът Петков-Нинова е изнасял и горива през БГ клона на руската Лукойл, където мъжът на соцлидера Митко Нинов е шеф до 2021 г. - годината, когато жена му става ресорен вицепремиер и министър. Първи за проверката в Русия съобщи Константин Затулин, който е зам.-шеф в комисията на Дума-та по въпросите на ОНД, евразийската интеграция и отношенията със сънародниците. „Обърнах внимание на публикация на Сергей Артемов в МК, в която се твърди, че рафинерията на руската компания Лукойл в Бургас е преработвала руски петрол и е доставяла гориво и петролни продукти на ВСУ чрез верига от посредници”, написа той в Telegram.


Във въпросната публикация се твърди също, че в близко бъдеще са планирани доставки на руски петрол по море за Румъния, където компанията управлява друга рафинерия. Според МК, който се позовава на свои източници, горивото за украинските танкове е доставено чрез верига от посреднически фирми от българската рафинерия на Лукойл, което твърдяха и лидерите на ПП. „Руският петрол, който компанията е изнасяла за рафинерията си в Бургас, е покривал до 40% от нуждите на украинските войски, които настъпваха към Изюм и Херсон“, припомня изданието. "Продуктите на рафинерията се продават на вътрешния пазар и на други налични дестинации в рамките на квотите за износ към трети страни, определени в 9-ия пакет от санкции на ЕС", коментира шефът на компанията Вадим Воробьов. Той изтъкна, че Лукойл няма сключени договори за доставка на петролни продукти в Украйна. Но в 9-ия пакет от санкции срещу Русия беше вписана възможността България да използва на вътрешния пазар и да изнася продукцията от получения чрез дерогация руски петрол единствено към Украйна. По този начин разрешението страната ни да продължава да използва по-евтината суровина няма да разруши вътрешния европейски пазар. След публикацията в Die Welt от Лукойл заявиха, че никога не са получавали искане от българските власти да изнасят горива към Украйна.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да откриете, че простите решения са най-ефективни

Днес може да откриете, че простите решения са