Търсенето на резервоари за съхранение на петрол в Сингапур се увеличава поради ръста на лихвите и печалбите от смесването на евтини доставки на гориво от Русия с доставки от други доставчици, съобщи в четвъртък Bloomberg, позовавайки се на източници.

Свързани новини

21.01.2023 08:09

Евтиният руски петрол се смесва в Сингапур и след това се реекспортира в световен мащаб: Bloomberg

Видян 4186 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Търсенето на резервоари за съхранение на петрол в Сингапур се увеличава поради ръста на лихвите и печалбите от смесването на евтини доставки на гориво от Русия с доставки от други доставчици, съобщи Bloomberg, позовавайки се на източници.

Според запознати този процес може да спомогне за прикриване на произхода на товарите.

В доклада се посочва, че Сингапур не е забранил вноса на руски петрол или петролни продукти, но на базираните там финансови институции е забранено да финансират или да търгуват с руски стоки и компании.

Напоследък потоците от руски суров петрол и горива към Азия и Близкия изток се увеличават, пише Bloomberg, като добавя, че тези пратки "все повече се насочват към центрове за смесване и преразпределение като Сингапур и Фуджейра в Обединените арабски емирства, където могат да бъдат смесени, преопаковани и реекспортирани в световен мащаб".

Тенденцията за увеличаване на доставките от Русия за Азия и нарастващата роля на хъбовете в тяхното преразпределение може да се засили още повече през следващите седмици, тъй като ЕС се готви да въведе нови ограничения за руските петролни продукти на 5 февруари, пише изданието.

Междувременно данните за проследяване на кораби от Vortexa показват, че през декември терминалите за получаване на петрол в Сингапур са приели над два пъти повече руска нафта и мазут в сравнение с предишната година. Градът-държава е получил 2,6 млн. барела нафта, което е близо 40 пъти повече от количеството, взето година по-рано, се казва в доклада.

Според Уилям Тан, старши вицепрезидент на базираната в Сингапур консултантска компания за корабни горива Miyabi Industries, търговците и доставчиците на горива в момента се интересуват от съхранението и смесването на нефт поради "много добрите" маржове на печалба от тези дейности.

Това се дължи на наличието на много евтини доставки на руски мазут и други продукти, като например леко циклично масло, обяснява Тан. По негови оценки търговците могат да получат близо 20% марж на печалба от смесването на руски компоненти с други марки, за да се получат смесени мазутни продукти. Обикновено тези печалби са между 10 и 12 %, каза той и добави, че маржовете могат да се увеличат още повече, ако продавачите се стремят да разтоварят своите товари поради повече търговски ограничения.

Част от това смесено гориво може да влезе в състава на бункерното гориво в Сингапур или да се търгува с близки страни като Индонезия и Виетнам", каза Тан, цитиран от Bloomberg.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

риби