23.01.2023 05:37

35 млн. лв. бонуси и 219 коли си раздаде НАП

Видян 4116 пъти | Коментари 4
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Милиони за премии си раздадоха данъчните през кризисната 2022 г., сочи разкритие на гражданското сдружение БОЕЦ, което за поредна година осветява внушителното (ДМС) в НАП, пише Сега. Приходната агенция си писа бонуси за цели 35 млн. лева. Сумата е абсолютен рекорд и надминава допълнителното материално стимулиране от 2021 г. когато то беше общо 32 млн. лева.


„Бонусите в НАП, са почти два пъти повече от военната помощ, която България предоставя на Украйна по предложение на МО след решение на парламента“, коментират от БОЕЦ, като напомнят, че президентът през 2022 г. Румен Радев и военният министър Димитър Стоянов обясняваха, че България е прекалено бедна, за да дарява някому нещо.
През миналата година НАП е поставила и друг рекорд, свързан с автопарка й. Колите на агенцията са се увеличили с 24 до 243, а пробегът им е отбелязал огромен скок – навъртели са 6 421 276 километра, което е 4 пъти повече в сравнение с 2021 г. Излиза, че всеки автомобил всеки ден е изминавал по над 100 км, пресмятат от БОЕЦ.


Активистите на сдружението са получили всички тези данни по официален път – след като са ги поискали от НАП по реда на Закона за достъп до обществена информация. На един от конкретните въпроси – какви бонуси са взели Румен Спецов и Борис Христов (двамата ръководители на данъчната агенция през 2022 г.), НАП не даде отговор.
„Михайлов отказва да ни предостави тази информация с аргумента, че тя представлява лични данни. Отбелязваме само, че гражданите му плащаме заплата, а за бонусите, които получава, не знаем кой и как ги определя, но те пак са от нашите пари“, коментира председателят на БОЕЦ Георги Георгиев.


Напомняме, че декларацията на Спецов за 2021 г. се пказа сензационно математическо уравнение с много неизвестни. В нея той е записал придобиване на апартамент от 127 кв.м в Дубай, заедно със съпругата си Плама Спецова. като произход на средствата е записал "банкови кредити". В съответната графа за борчове обаче присъстват само 80 000 лв. от ДСК. Дори да прибавим описания му влог от 10 000 лв. и заплатата от 71 388 лв., общата сума от 161 388 лв. представлява под 15% от необходимите пари за покупката на жилището. При това, ако той е фотосинтезирал през това време - не е отделял пари за наем в София, за хранене и всички останали насъщни нужди както лично на себе си, така и на своето семейство. Кредит от чужда банка, но не е вписал подобен заем в декларацията си, което е абсолютно задължително, както стойността и конкретната институция, която го е отписала. Другата възможност е неговата съпруга Плама. Според декларацията му обаче тя няма спестявания, кредити и доходи. Ако имаше, беше задължително да ги е вписал в документа за КПКОНПИ, защото прикриването води до член 313 от НК.


В сегашните бонуси за данъчните прави впечатление, че над половината от сумата от миналата година – 12,6 млн. лева, е отишла за централното управление на НАП, а в него работят само 1873 от всичките 7895 служители на приходното ведомство.


През миналата година инспекторите на НАП са разкрили допълнителни задължения по ДДС за над 131 млн. лева плюс още над 38 млн. лв. от корпоративен данък, посочват от агенцията в отговорите си до БОЕЦ. Няма обаче отговор на въпроса колко от установените задължения са събрани и какво реално е влязло в бюджета. Данъчните обещават да предоставят тази информация допълнително.



Егор Глазунов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Редакцията до Anonimen 003 23.01.2023 22:01

    Хей троле, какво общо има Слави Трифонов с наглостта на данъчните, с корупцията в изкупуването на стотици коли в годината с най-голям срив в продажбите им, както и с малоумието на някой си пиар, решил, че при публична заплата на шефа на НАП, бонусите му са държавна тайна? Не само той, и ние нямаме общо. Само за сведение, има доста голяма разлика между данъчна декларация и декларация пред КПКОНПИ, заради което най-вероятно, без връзка с главния мозъщк, разбира се, цитираш името на Трифонов, с когото нямаме нищо общо. Освен това, защото сме журналисти, не се правим, цитираме отговора на Агенцията до Боец и нищо повече. А ти какъв си? Даже името си те е срам да напишеш

  • 003 Anonimen 23.01.2023 21:31

    Е, и? Сл. Трифонов като не подаде декларация какво стана? Правите се и вие на големи журналисти! Само леко по допирателната и - беж, това сте вие, 19 мин.!

  • 002 завладяна и обречена държава 23.01.2023 12:10

    Помним за едни несъбрани умишлено 20 милиарда за да отидат по схеми където трябва. За да си раздаваш такива бонуси трябва да си събрал всичко дължимо, а това видно не е така. И, вярно ли е, че шефът на НАП има над 1000000 в криптовалута и от къде тези пари?!

  • 001 Anonimen 23.01.2023 09:47

    Това дори не е някое от обикновените цигански безобразие в резервата за примати бг. Това е абсолютен цигански гьонсуратлък. Конфискация на имуществото и в пандиза!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

дева